Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενιαία αγορά με έλεγχο μετανάστευσης θέλει η Μέι

Η Μέι προσπαθεί να διαπραγματευτεί για την αστική τάξη καλύτερους όρους με τις άλλες αντίστοιχες τάξεις της ΕΕ

Copyright 2016 The Associated

Η Μέι προσπαθεί να διαπραγματευτεί για την αστική τάξη καλύτερους όρους με τις άλλες αντίστοιχες τάξεις της ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» επιδιώκει να πετύχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εκ μέρους της αστικής τάξης, κατά την έναρξη της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, βάζοντας «πλώρη» για την πιθανή αποχώρηση της χώρας (Brexit) με ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, «πριν το τέλος του Μάρτη του 2017».

Οπως σημείωσε η ίδια στην ομιλία της για το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, θα εγγυηθεί για τις επιχειρήσεις «τη μέγιστη ελευθερία εμπορικών συναλλαγών και λειτουργίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς», σημειώνοντας το επόμενο λεπτό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ «για να εγκαταλείψει και πάλι τον έλεγχο της μετανάστευσης»...

Επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να «υπηρετήσει τη χώρα», μοιράζοντας τάχα «πιο δίκαια τον πλούτο», ώστε να εξελιχθεί το Συντηρητικό Κόμμα «σε κόμμα των απλών ανθρώπων της εργατικής τάξης». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επειδή η «υποτιθέμενη ηθική ανωτερότητά του» τον εμποδίζει να ακούσει «τους φόβους των ανθρώπων για τη μετανάστευση».

Επιτέθηκε, λεκτικά, στους επιχειρηματίες που κάνουν «κατάχρηση του συστήματος για να συσσωρεύουν αθέμιτα πλούτο», αλλά και στους... λογιστές που τους βοηθούν και τόνισε ότι θα διασφαλίσει «να παίζουν όλοι με τους ίδιους κανόνες».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ρουντ, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση «θέλει» να αποκαλύψει τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να προσλάβουν Βρετανούς πριν αρχίσουν να απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους, σε μία προσπάθεια να διχάσει την εργατική τάξη παίζοντας το «χαρτί» του εθνικού διαχωρισμού τους.

Η σκληρή απάντηση της Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην Τ. Μέι, δήλωσε με νόημα ότι η ΕΕ δεν θα παραχωρήσει στη Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εάν το Λονδίνο δεν αποδεχθεί τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων. Στη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον της εμπορικής ένωσης BGA υποστήριξε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) «για όσο είναι εφικτό». Ισχυρίστηκε έτσι ότι οι πιο δύσκολες συμφωνίες συνήθως επιτυγχάνονται στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης, όχι στην αρχή της, ενώ εκτίμησε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα «γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκοσμιοποίησης», εάν ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα(2018-12-06 00:00:00.0)
Η «Airbus» απειλεί να φύγει λόγω... Brexit!(2018-06-23 00:00:00.0)
Συνεργασίες και παζάρια για Βrexit και εξωτερική πολιτική(2018-02-21 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις πριν από το νέο γύρο διαπραγμάτευσης(2017-11-09 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις και κόντρες πριν αρχίσουν τα παζάρια(2017-03-31 00:00:00.0)
Στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για το Βrexit(2017-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ