Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μετά τα αποθεματικά τούς κλέβουν και το εφάπαξ

Νέα κινητοποίηση χτες, ενάντια στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ΤΑΠΙΤ. Κλιμακώνουν με απεργία στην Αττική στις 12 Οκτώβρη

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο υπουργείο Εργασίας
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία, αντιδρώντας στο «ψαλίδι» που επιβάλλει στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στα σχέδια για μετατροπή του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο.

Θυμίζουμε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας καταργεί το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ και επιβάλλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς ο κλάδος των Εμποροϋπαλλήλων ασφαλίζεται επίσης στο ΤΑΠΙΤ.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση έγινε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου, από κοινού με τα επιχειρησιακά σωματεία και πλήθος εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργία την Τετάρτη 12/10 και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την κλοπή

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, ο Γ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, απ' όπου προκύπτει και το ζήτημα με το εφάπαξ του ΤΑΠΙΤ. «Γενιές και γενιές ξενοδοχοϋπαλλήλων έφτιαξαν το Ταμείο μόνο με δικά τους λεφτά», τόνισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου. Το σημερινό ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) από το 1950 που δημιουργήθηκε, χρηματοδοτήθηκε από τις εισφορές και τις κρατήσεις των εργαζομένων, ενώ τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Από τη συγκέντρωση στην Κέρκυρα
Από τη συγκέντρωση στην Κέρκυρα
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σημειώνουν ότι το επικουρικό του ΤΑΠΙΤ διαθέτει αποθεματικά που φτάνουν τα 740 εκατ. ευρώ, τα οποία όλα πέρασαν στο ΕΤΕΑΕΠ. Απ' αυτά στον κλάδο τους ανήκουν 168 εκατ. ευρώ, 314 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κλάδο των Εμποροϋπαλλήλων, άλλα 222 εκατ. ευρώ διαθέτει ο κλάδος του Μετάλλου, 17 εκατ. ευρώ ο κλάδος των Τσιμέντων και μικρότερα ποσά άλλοι κλάδοι.

Σχετικά με τη χορήγηση του εφάπαξ στην 20ετία, ο Ν. Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως ήταν κατάκτηση των εργαζομένων που πάλεψαν για να έχουν ένα αποκούμπι, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρακτική των ξενοδόχων να τους απολύουν στα 45 και τα 50 τους χρόνια ως «αντιτουριστικούς». Τέλος, όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, τα σωματεία ξεκαθάρισαν πως απορρίπτουν τη λειτουργία του με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς καμία εγγύηση από το κράτος.

Διαβουλεύσεις και συναντήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση, τα σωματεία κατήγγειλαν επίσης τις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιούν μακριά από τα μάτια των εργαζομένων Ομοσπονδίες και υπουργείο, «ζυμώνοντας» προτάσεις για τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, μια τέτοια συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών των κλάδων του Τουρισμού (ΠΟΕΕΥΤΕ) και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Για το ζήτημα αυτό, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στο υπόμνημα που επέδωσε, σημειώνει: «Δεν εξουσιοδοτούμε κανένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, είτε Ομοσπονδία, είτε Εργατικό Κέντρο, κανένα δήθεν εκπρόσωπο εργαζομένων, να "διαβουλευθεί" και να δρομολογήσει σε συνεννόηση με οποιονδήποτε υπουργό Εργασίας, οποιασδήποτε κυβέρνησης, την "επαγγελματοποίηση", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του Επικουρικού Ταμείου. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να οδηγήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ασφάλιση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για να μεγαλώσουν τα κέρδη της εργοδοσίας, καταργώντας στην πράξη τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στην Ασφάλιση από τη διαχρονική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων οργάνωσε χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, μαζί με συνταξιούχους, που προετοιμάζουν το συλλαλητήριο στις 12 Οκτώβρη και Λαϊκές Επιτροπές. Αντίστοιχα, στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ έγινε στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν την απόσυρση της εγκυκλίου που καταργεί το δικαίωμά τους να λαμβάνουν το εφάπαξ στα 20 χρόνια ασφάλισης. Τις αρνητικές αλλαγές στο εφάπαξ, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω.

  • Με στάση εργασίας, σήμερα από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Αmilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ