Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δυναμική έναρξη στο Αλγέρι

Με τα θεματικά τραπέζια συζητήσεων άρχισαν χτες οι εργασίες του

(Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Την ώρα που ο ήλιος έδυε και το φως άρχισε να χάνεται στο Ολυμπιακό στάδιο του Αλγερίου, «η φλόγα» του 15ου Φεστιβάλ πυρπόλησε όλη την πρωτεύουσα.

Το στάδιο γέμισε ασφυκτικά, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη του γωνιά συνωστιζόταν ο κόσμος, πριν καν ξεκινήσει η τελετή έναρξης, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν κατόρθωσαν να μπουν.

Στις 8.20 μμ ακριβώς, τα μέλη του Λαϊκού Στρατού της Αλγερίας εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου που σείστηκε απ' το παρατεταμένο χειροκρότημα των Αλγερινών. Ο ενθουσιασμός τους γνώρισε τη δεύτερη κορύφωσή του όταν δεκάδες μικρά παιδιά φορώντας πέπλα μπλε, πράσινα, μαύρα, κίτρινα και κόκκινα, ακριβώς όσα και τα χρώματα που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, σαν πουλιά χόρευαν υπό τους ήχους του Μπετόβεν. Τα πουλιά -παιδιά και οι πρόσκοποι που ακολούθησαν ήταν οι δύο ομάδες «υποδοχής» των ξένων αντιπροσωπειών που αμέσως μετά άρχισαν να παρελαύνουν.

Πρώτη η πολυάριθμη αντιπροσωπεία της ΛΔ Κορέας με αντιπροσωπευτική όμως παρουσία των περίπου 400 μελών που αριθμεί συνολικά η αντιπροσωπεία, εισήλθε με τους επικεφαλής που κρατούσαν το πανό που έγραφε: «Ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Αμέσως μετά τα μέλη του Απελευθερωτικού Μετώπου Πολισάριο που εκπροσωπούν και την απελευθερωμένη περιοχή της δυτικής Σαχάρας, της Δημοκρατίας του Σαχράουι, με τις παραδοσιακές φορεσιές των ανθρώπων της ερήμου αλλά και ζωσμένοι με τα όπλα των μαχητών, έτυχαν της πιο θερμής υποδοχής των παρευρισκομένων.

Ανάμεσα στις δέκα πρώτες αντιπροσωπείες και η ελληνική, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με τη μαχητική της παρουσία πίσω απ' το πανό που έγραφε «Παγκοσμιοποιούμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού» και με συνθήματα όπως: «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει», «Κούβα - Σαντινίστας - Βιετκόνγκ - εδώ θα την πατήσετε Yankees go home» κ.ά. κέρδισε αμέσως την ενεργητική συμπαράσταση των Αλγερινών. Ενώ κατά την έξοδό τους απ' το στάδιο περνώντας μπροστά από το κουβανικό μπλοκ, ο ενθουσιασμός απογειώθηκε όταν τα μέλη της ΚΝΕ άρχισαν να φωνάζουν «Cuba si - Yankees no». Αρκετές αντιπροσωπείες ακολούθησαν και πάλι το πάθος ανέβηκε όταν εισήλθε η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης. Το στάδιο κυριολεκτικά ξεσηκώθηκε φωνάζοντας στα αραβικά μαζί με τους Παλαιστίνιους ότι «Η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη» και πάνω από 50.000 χέρια έκαναν το σήμα της νίκης. Ανάλογο και εξίσου θερμό ήταν και το χειροκρότημα που έλαβε η αντιπροσωπεία των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» που παλεύει 40 χρόνια τώρα «κατά του ιμπεριαλισμού για μια νέα Κολομβία», όπως ακριβώς έγραφε και το πανό που έφεραν οι Κολομβιανοί αγωνιστές.

Ισως η πιο ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν εισήλθε η κουβανική αντιπροσωπεία. Περίπου 10 μικρά παιδιά έως 9 χρονών ήταν η κεφαλή της αντιπροσωπείας (μέρος της όμως βρέθηκε στο στάδιο να παρελαύνει καθώς συνολικά αριθμεί 750 μέλη) που μπήκαν χορεύοντας με τα συνθήματα όπως «Ελεύθερη Κούβα ή θάνατος», «Σοσιαλισμός ή θάνατος», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», όσο και με το τραγούδι Κομαντάτε Τσε Γκεβάρα. Ο Τσε βρέθηκε στα χείλη όλων αλλά και κατάστηθα στο μέρος της καρδιάς της κουβανικής αντιπροσωπείας που μαζί τους είχαν επίσης μέλη άλλων αντιπροσωπειών όπως της Αγκόλας, του Βιετνάμ, της Κολομβίας, της Παλαιστίνης καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη διεθνιστική και αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών και καταφέρνοντας να απογειώσουν αγωνιστικά όλο το στάδιο.

Η παρέλαση των αντιπροσωπειών έκλεισε με την αντιπροσωπεία του Βιετνάμ με επικεφαλής το ΓΓ της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας και στο τέλος με αυτήν της φιλοξενούσας χώρας, της Αλγερίας. Ομως αν και η παρέλαση ολοκληρώθηκε, το πρόγραμμα της τελετής έναρξης ολοκλήρωνε μόλις το πρώτο του μέρος. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών Μ. Μπελαΐτ που τόνισε αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι φοιτητές και στις πέντε ηπείρους, ότι η μοναδική διέξοδος για την επίτευξη της ειρήνης, της ανάπτυξης και την αποφυγή των συγκρούσεων είναι ο κοινός αγώνας όλων των νέων κατά εκείνων που δημιουργούν τις συνθήκες αυτές, δηλαδή κατά του ιμπεριαλισμού. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπτελακρίμ Μπουτεφλίκα, ο οποίος χαιρέτισε όλους τους νέους απ' τις περίπου 80 αντιπροσωπείες που έχουν καταφθάσει στο Αλγέρι και τους καλωσόρισε στη χώρα ενώ σήμανε την έναρξη του φεστιβάλ υπό τους ήχους του ύμνου και με τη σημαία του 15ου Φεστιβάλ. Η ζεστή «αφρικάνικη» βραδιά της τελετής έναρξης ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Η πηγή» του συνθέτη Σάφι Μπουτέλα, μια μουσικοχορευτική παράσταση όπου συμβολικά οι λαοί της ερήμου πάλευαν και πολεμούσαν για λίγο νερό. Η λύση βρέθηκε μόνο όταν το περιστέρι της ειρήνης σήμανε το τέλος της εκδήλωσης αλλά και μ' αυτό τον τρόπο την αρχή των εργασιών του 15ου Φεστιβάλ. Εργασίες, οι οποίες άρχισαν χτες με θέματα προβληματισμού, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στα: «Ειρήνη και ασφάλεια», «Ανάπτυξη και δημοκρατία στην Αφρική», «Εμφύλιοι πόλεμοι και επίλυση των συγκρούσεων στην Αφρική» και τέλος «Το πρόβλημα της Δυτικής Σαχάρας και η απόφαση του ΟΗΕ για αυτοδιάθεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ