Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οξύνονται οι αντιθέσεις για τα παζάρια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τα επικείμενα παζάρια για την πιθανή διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit). Οπως διαφαίνεται και από το συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ήδη διαχωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτούς που επιδιώκουν το λεγόμενο «σκληρό Brexit», δηλαδή μία σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο την εξασφάλιση του «βρετανικού» ελέγχου σε ζητήματα όπως ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων και η μετανάστευση, και σε αυτούς που προωθούν διαπραγμάτευση με στόχο ένα «ήπιο» Brexit, που θα είναι αμοιβαία επωφελές για τη διατήρηση της ελεύθερης κίνησης αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Χτες, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί «μία συνολική συμφωνία όταν εγκαταλείψει την ΕΕ και δεν θα κάνει παζάρια ανά τομέα».

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και εταίρος στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Κάμερον, Νικ Κλεγκ, καταφέρθηκε εναντίον της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο σφάλμα» τη διαφαινόμενη επιλογή της για τη διαπραγμάτευση ενός «σκληρού» Brexit με την ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η στερλίνα υποχώρησε χτες έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων (από τον Ιούνη του 1984, επί πρωθυπουργίας Μ. Θάτσερ), εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το Brexit. Επίσης, η στερλίνα σημείωσε χαμηλό πενταετίας και έναντι του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη έρχεται σαν βούτυρο στο ψωμί βρετανικών εξαγωγικών μονοπωλίων αφού η «φθηνότερη» στερλίνα κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, κάνει φτωχότερους τους Βρετανούς εργαζόμενους όσον αφορά την πρόσβασή τους σε εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Βρετανικές αντιρρήσεις για τον «ευρωστρατό»

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, επανέλαβε χτες ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευρωστρατού όσο παραμένει μέλος της Ενωσης, με το γνωστό «επιχείρημα» ότι μία τέτοια δύναμη θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ.

«Το ότι φεύγουμε από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια της ηπείρου μας», είπε ο Φάλον στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, τονίζοντας ότι «θα ηγηθούμε στο ΝΑΤΟ, τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνάς μας, τοποθετώντας στρατεύματα στα ανατολικά σύνορά του τον επόμενο χρόνο και θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, ο οποίος απλώς θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ