Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Μέτρα ώστε κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ερώτηση:

«Με την απόφαση του υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ.: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλλεται νέο "τσεκούρι" στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.

Επί της ουσίας, με την απόφαση αυτή κλείνουν δεκάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ' και τη Δ' τάξη, στον Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων, με αρκετά από αυτά να βρίσκονται στα νησιά, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη, 3 τμήματα στη Δ' Αθήνας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς, 9 τμήματα στην Αν. Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%. Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινούνται δηλαδή σε μεγάλες αποστάσεις διασχίζοντας 2, 3 ή και περισσότερους δήμους. Ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα (π.χ. νησιά Αργοσαρωνικού).

Ολες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων στα Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού και στα Γυμνάσια. Ερχονται σε μια στιγμή που τα βιβλία των ειδικοτήτων δεν έχουν έρθει ακόμα στα σχολεία, που οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες, που τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα, χωρίς τα απαραίτητα για να γίνει ουσιαστικό μάθημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να ληφθούν μέτρα ώστε: Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες. Να υπάρξει μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές). Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Παράλληλα, κατατέθηκαν στη Βουλή από το ΚΚΕ Αναφορές προς τον υπουργό Παιδείας με τις επιστολές διαμαρτυρίας μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας, οι οποίοι ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση του τομέα Πληροφορικής του σχολείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει άλλο εσπερινό ΕΠΑΛ στο νομό (το πλησιέστερο είναι αυτό της Κορίνθου) και ότι πρόκειται για εργαζόμενους μαθητές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ