Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην Πάτρα σήμερα η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Βροχή αντιδράσεων για την προχτεσινή καταστολή στην Αθήνα, για την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες

Από το προχτεσινό μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από το προχτεσινό μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων, μετά τη μαζική διαδήλωση στην Αθήνα, παίρνουν σήμερα, Τετάρτη, οι συνταξιούχοι της Πελοποννήσου, με συλλαλητήριο στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ολγας.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στις εξής πόλεις: Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, αύριο 6/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, αύριο 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Ελ. Βενιζέλου). Στην Κομοτηνή, στις 13/10 για τους συνταξιούχους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται το κύμα αντιδράσεων ενάντια στην καταστολή και τη χρήση χημικών, με τα οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη διαδήλωση των συνταξιούχων της Αττικής τη Δευτέρα. Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Λάρισας, Λαυρίου, Ιωαννίνων, Σάμου, Νάουσας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και Ζακύνθου.

Επίσης, η ΟΒΣΑ, η ΠΟΕΕΠ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η ΕΙΝΑΠ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Ξανά το ίδιο τροπάρι

Από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια να παρουσιαστεί η επίθεση με τα χημικά ως ένα ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό, για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά ένας «τοπικός διοικητής της Αστυνομίας», που έδωσε την εντολή, ακόμα και ο συγκεκριμένος αστυνομικός που την υλοποίησε.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στον «Real Fm», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε ότι η προχτεσινή «ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση» και «δόθηκε από τον τοπικό διοικητή η εντολή χρήσης δακρυγόνων. Γίνεται διοικητική εξέταση. Από εκεί και πέρα εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων. Ηταν ίσως υπερβολική η χρήση αυτή. Γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις» και κατέφυγε σε έναν προκλητικό ανταγωνισμό με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ποιος ...δέρνει καλύτερα, λέγοντας ότι «τα στατιστικά στοιχεία μιλάνε για γύρω στα 300 δακρυγόνα φέτος και 4.000 την εποχή τη δική τους».

Ωστόσο, η συνέντευξη του υπουργού επιβεβαίωσε ότι το προχτεσινό χτύπημα ούτε «ατυχές» ήταν ούτε φταίει «η κακιά η ώρα», αλλά συνιστά μεθόδευση για την τρομοκράτηση και την καταστολή του κινήματος. Σχολιάζοντας την επίθεση με χημικά που δέχτηκαν ξανά τον περασμένο Γενάρη συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο ύψος της Βουλής, σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, ο Ν. Τόσκας είπε ότι «το περσινό περιστατικό ήταν πάλι μία εξαιρετική περίπτωση. Είχε σπάσει ο κλοιός, είχαν μπει μπροστά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βέβαια κρατούσαν και κάποια καδρόνια απ' ό,τι θυμάμαι».

Αφού με συκοφαντίες και ψέματα έδωσε άλλοθι στο «ψέκασμα» του περασμένου Γενάρη, ο υπουργός δεν δίστασε στη συνέχεια να ανοίξει συνολικά θέμα νέων περιορισμών στις διαδηλώσεις, ενόψει μάλιστα της διαπραγμάτευσης για τον συνδικαλιστικό νόμο.

Οπως είπε, «καλό είναι στις δημοκρατίες μας να υπάρχουν και κάποια όρια και κάποιοι χώροι οι οποίοι δεν θα παραβιάζονται με την πρώτη διαδήλωση (...) Πρέπει και κανόνες διαφορετικοί να μπουν και ίσως μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας να υπάρξει, γιατί δεν μπορεί να δίνεται καθημερινά αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ