Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Η χειραγώγηση του λαού στο επίκεντρο του προβληματισμού τους

...όπως και η προσέλκυση δυνάμεων που θα βάλουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε νέες «ενέσεις» από παράγοντες της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας αναζητά η κυβέρνηση εφεδρείες για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Σε νέες «ενέσεις» από παράγοντες της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας αναζητά η κυβέρνηση εφεδρείες για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής
Με την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής και χειραγώγησης του λαού καταπιάνεται στο σύνολό του σχεδόν ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιείται σε λιγότερο από δέκα μέρες.

Νέες αυταπάτες - σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα - εξυφαίνονται περί ενός «νέου New Deal για την Ευρώπη», όπως γράφει στον προσυνεδριακό διάλογο («Αυγή») ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ενώ τα κομπρεμί με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία «λιβανίζονται» ως οι απαραίτητες συμμαχίες για την επίτευξη του στόχου. «Για την επίτευξη μιας τέτοιας πολιτικής (...) χρειάζεται μια νέα προοδευτική συμμαχία (...) Για την επίτευξη αυτής της συμμαχίας χρειάζεται η σοσιαλδημοκρατία να ανακτήσει τη μεταρρυθμιστική της ταυτότητα. Ηδη ιστορικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αναζητούν εκ νέου την ταυτότητά τους εκτός νεοφιλελεύθερου πλαισίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Ξυδάκης, πλέκοντας το «άλλοθι» για το νταραβέρι με την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, στη βάση προταγμάτων του κεφαλαίου.

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στη «Real News», δηλώνει την προθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις, ενώ αναφερόμενη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει: «Τα ερωτήματα που πρέπει να απευθυνθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το κατά πόσο θέλει να συνεχίζει να παίζει ρόλο "ουράς" της ΝΔ. Ως πότε θα ταυτίζεται με την ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού και θα επιμένει στη συντήρηση του διαπλεκόμενου συστήματος. Και, βέβαια, πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα υπόλοιπα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη».

Στην ανάγκη προσαρμογών στο επικείμενο συνέδριο, ώστε ο κομματικός μηχανισμός να παίζει αποτελεσματικότερα ρόλο χειραγώγησης του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, αναφέρεται ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή».

Αφού καταρχήν σημειώνει ότι «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία πολλές φορές - και σωστά - δεν δημοσιοποιείται, να υπάρξει συλλογικός τρόπος λειτουργίας, συνδιαμόρφωσης και παρέμβασης» κόμματος και κυβέρνησης, προσθέτει ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι «το πώς πρέπει να είναι το ίδιο το κόμμα διαμορφωμένο και ποιες θα είναι οι συμμαχίες εκείνες που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική υπηρέτηση των στόχων του».

«Για να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε υπάρχει η ανάγκη να μαζικοποιηθεί το κόμμα. Για αυτό, μετά το συνέδριο, έχουμε στόχο και σκοπό να διαμορφώσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες σ' όλους αυτούς τους χώρους, προκειμένου να υπάρξει μια αναδιάταξη του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος (...) Νομίζω ότι αυτή την ώρα αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι αν θέλουμε ισχυρό κόμμα ή όχι. Γιατί το κόμμα θα είναι πάντα ο πυλώνας. Την κυβέρνηση δεν θα την έχεις πάντα. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα είναι αυτό που θα στηρίξει την κυβέρνηση με προγραμματικές θέσεις και θα διατηρήσει την επαφή με την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Ρήγας.

Σε άλλη του συνέντευξη, στο διαδικτυακό «liberal», συμπληρώνει πως «το μεγάλο μας στοίχημα την επόμενη περίοδο είναι η αντιστοίχιση του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό».

Σπεύδουν να πιάσουν «στασίδι»...

Την ίδια ώρα, στον απόηχο της έκκλησης Τσίπρα για «ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» προς «δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου», μια σειρά παράγοντες του εγχώριου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, πολλοί εκ των οποίων «δοκιμασμένοι» σε προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, σπεύδουν να πιάσουν «στασίδι»...

Στην κυριακάτικη «Αυγή», ο Φ. Κουβέλης υπερασπίζεται ως επιβεβλημένη την «μεγαλύτερη πολιτική και οργανική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας (...) όταν είναι καθαρό πλέον ότι στη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι, ο βαθύτατα νεοφιλελεύθερος - συντηρητικός και ο προοδευτικός».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δηλώνει πως είναι «αναγκαία η αναζήτηση συγκλίσεων και κοινού τόπου», ο Αντ. Ρουπακιώτης υπερασπίζεται τη «διεύρυνση του χώρου χωρίς προκαταλήψεις και ακυρωτική μιζέρια, χωρίς φοβικά σύνδρομα», ενώ ο Μ. Σαμπατακάκης - ο οποίος είχε αποχωρήσει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Φ. Κουβέλη - μιλά για ένα «νέο αφήγημα της αριστεράς για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, απαντά στην πρόσκληση Καμμένου για συμμετοχή στην κυβέρνηση - που με άλλα λόγια υποστήριξε και η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας για προγραμματικές συγκλίσεις - λέγοντας: «Δεν θέλω λάφυρα και υπουργεία (...) δεν νιώθω την ανάγκη να αθροιστώ στο κυβερνητικό σχήμα». Πρόσθεσε ωστόσο πως «εάν αισθάνομαι ότι κάτι είναι καλό θα το ψηφίσω, σαν Ενωση Κεντρώων, αν είναι κάτι κακό αρνούμαι ψήφο. Αυτή είναι η θέση μου».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, χτες, μετά τη γνωστή αποπροσανατολιστική χαρτούρα ανακοινώσεων που αντάλλαξαν το Σαββατοκύριακο για το θέμα η κυβέρνηση και η ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε με άτυπο σημείωμά του, στο οποίο, αφού επιχειρεί πρώτα ουσιαστικά να υποβαθμίσει τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η ίδια η «Αυγή», επικαλούμενο δημοσκοπικά σφάλματα σε πρόσφατες εκλογικές μάχες, υποστηρίζει: «Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org