Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Διακοπή στη συνεδρίαση του ΣτΕ, συνέχεια στον ενδοαστικό καβγά

Αμείωτη συνεχίστηκε και χτες η ενδοαστική πολιτική και επιχειρηματική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια ώρα που η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) «κατοχύρωνε» στην εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη τη μία από τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διέκοπτε την προγραμματισμένη συνεδρίασή του κατά την οποία θα εξεταζόταν η συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, χτες η ΓΓΕΕ ανακήρυξε ως «οριστικό υπερθεματιστή» για μία από τις τέσσερις άδειες την εταιρεία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED», έναντι τιμήματος 61,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ι. Σαββίδης ήταν πρώτος επιλαχών του διαγωνισμού, λαμβάνοντας τη θέση του Γ. Καλογρίτσα ο οποίος αποχώρησε από τη διαδικασία, μετά την απόρριψη του αιτήματός του από την ΓΓΕΕ να του χορηγηθεί παράταση 48 ωρών για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Χτες επίσης ξεκίνησε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για την εξέταση των προσφυγών των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών, με τις οποίες στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, αναφέρεται ότι «εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου επί διαδικαστικών ζητημάτων σχετικά με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι δικαστές του ΣτΕ που συμμετείχαν στη διάσκεψη, σε ανακοίνωσή τους «δείχνουν» και αυτοί, ως προς την ματαίωση της διάσκεψης, τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, ενώ συμπληρώνουν: «Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στο μεταξύ, ο νομικός εκπρόσωπος του «Alpha», Π. Λαζαράτος, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου κατήγγειλε παρατυπίες στη διαγωνιστική διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την «έκτρωμα» για το οποίο «είναι πια υπεύθυνα μόνο τα ποινικά δικαστήρια». Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για είσοδο ατόμων στο κτίριο της ΓΓΕΕ τις μέρες του διαγωνισμού χωρίς να ελεγχθούν, για απουσία ελέγχου στα κουτιά με το φαγητό που πήγαιναν στις αποστολές, αλλά και ότι αστυνομικός ήταν στην ίδια τουαλέτα με επικεφαλής αποστολής, παρότι υπήρχαν διαφορετικές τουαλέτες για αστυνομικούς και μέλη αποστολών...

Οπως ήταν αναμενόμενο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντάλλαξαν τις συνήθεις ανακοινώσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει μέσω του Γ. Κουμουτσάκου ότι «μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη». Καταλήγοντας, τόνισε: «Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η ΝΔ: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το ΕΣΡ».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, να υιοθετήσει πλήρως τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου των καναλαρχών συνιστά πρόκληση. Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί άριστο συνήγορο της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων».

Αντίστοιχα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «αδιανόητη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου» και «πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της ελληνικής Δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ