Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζεχ Τζόνσον, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας πίσω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε σταθμό τρένων στο Νιου Τζέρσεϊ, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας νεαρής μητέρας και τον τραυματισμό άλλων 100 επιβατών. Πάντως, οι αρμόδιοι ερευνητές που ανέλαβαν την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος, ανέκτησαν τα δεδόμενα ταχύτητας της αμαξοστοιχίας που «έσκασε» πάνω στην τσιμεντένια πλατφόρμα του σταθμού στο Ν.Τζέρσεϊ, και ανακοίνωσαν πως θα ανακρίνουν τον μηχανικό και μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ.-- Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε την Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Αυτό ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απαγόρευσε χτες τη μπούρκα σε δημόσιους χώρους, στο όνομα της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές. Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμο ως 1.500 λέβα (860 ευρώ) καθώς και με αναστολή της καταβολής των κοινωνικών τους επιδομάτων. Την ψηφοφορία μποϊκόταρε το εθνικιστικό κόμμα της τουρκικής μειονότητας «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει θρησκευτική μισαλλοδοξία.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Πέντε ένοπλοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις με τον αλγερινό στρατό σε ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε χτες το αλγερινό υπουργείο Αμυνας. Οι συγκρούσεις έγιναν στο Τζέμπελ Ουσλάτι, κοντά στην περιοχή Μπάτνα, σε απόσταση 450 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Αλγέρι.

ΚΑΪΡΟ.-- Τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Ζακάρια Αμπντ Ελ Αζίζ, είχε στόχο η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Κατά την έκρηξη τραυματίστηκε ένας διερχόμενος πολίτης και διαλύθηκε αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, πιθανόν από φανατικούς ισλαμιστές.

KIΝΣΑΣΑ.-- Αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για τη ΛΔ Κονγκό και εντολή στις οικογένειες Αμερικανών διπλωματικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα εξέδωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την κλιμάκωση της κρατικής βίας σε βάρος δυνάμεων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στη νέα αναβολή των προεδρικών εκλογών, που επρόκειτο να διεξαχθούν το Νοέμβρη και αναβλήθηκαν για τον Ιούλη του 2017. Νωρίτερα, η κογκολέζικη κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα διαμαρτυρήθηκε για την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δύο στρατηγούς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εξαρση των αντιαμερικανικών αντιδράσεων προκαλεί στην ημιαυτόνομη περιοχή της κεντρικής Σομαλίας, Γκαλμουντούγκ, ο βομβαρδισμός υποτιθέμενης θέσης Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ από αμερικανικό βομβαρδιστικό την περασμένη Τρίτη, καθώς αποδεικνύεται πως τα θύματα δεν ήταν στην πραγματικότητα εννιά τζιχαντιστές (όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο), αλλά 22 άμαχοι και στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ