Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Να καθιερωθεί ως εθνική γιορτή

Στις 24.6.2001 στη Λιλαία Παρνασσίδας, γιορτάστηκε η 52η επέτειος από το θάνατο του Καπετάν Διαμαντή και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο σπίτι που γεννήθηκε. Στην ομιλία μου εκεί, είπα λίγα λόγια (έμμετρα) για την προσωπικότητα του Διαμαντή κι έκανα την παρακάτω πρόταση:

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη ή τρίτη Κυριακή του Ιούνη, μαζί με το χαμό του οπλαρχηγού μας και των άλλων συντρόφων του, να καθιερωθεί σαν εθνική γιορτή, το ξεκίνημα της 8ης και 1ης Ομάδας του ΕΛΑΣ Παρνασσού, που έγινε το μήνα Ιούνη του 1942 από το ηρωικό και ιστορικό χωριό Κάτω Αγόριανη - Λιλαία Παρνασσίδας. Οπως καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε Μάη το ξεκίνημα της Ομάδας του ΕΛΑΣ το Μάη του 1942 από την Αχυρώνα του Στεφανή Σπερχειάδας με τον Αρη Βελουχιώτη.

Είναι γνωστό πως, εκτός από τις δύο παραπάνω ομάδες, ξεκίνησε από την Αμαλώτα Υπάτης και η Ομάδα των ΕΝΑΡ (Ενωμένων Αγωνιστών Ρούμελης) που είχα την τιμή να είμαι γραμματέας της, με τον Κώστα Σκαρμούτσο του Φώτη - ΗΡΑΚΛΗ, από Βασιλική Υπάτης. Η ομάδα Παρνασσού και η ομάδα της ΕΝΑΡ ενώθηκαν με την ομάδα του Αρη Βελουχιώτη, και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του θρυλικού μας ΕΛΑΣ, σ' όλη τη σκλαβωμένη χώρα μας. Αυτό το παραδέχονται πολλοί κορυφαίοι αντιστασιακοί παράγοντες, όπως οι Στ. Σαράφης, Αυγερόπουλος, Μάρκος Αυγέρης και άλλοι. Και τώρα το λόγο τον έχουν ο Δήμος Παρνασσού, η Νομαρχία, η Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, το κράτος και όλοι μας. Να καθιερωθεί να γιορτάζεται σαν εθνική γιορτή και τούτο το ξεκίνημα, από το χωριό Λιλαία.


Χρήστος ΡΑΧΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ