Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Παζάρια και κόντρες με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εργασίες του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο Αλγέρι
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εργασίες του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο Αλγέρι
Στο Αλγέρι μεταφέρθηκαν από τις 26 έως τις 28 Σεπτέμβρη τα παζάρια καπιταλιστικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής προκειμένου να ανέβουν οι τιμές, που έχουν πέσει κάτω από το 50% από τον Ιούνη του 2014, προκαλώντας μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ακόμη και σε πλούσιες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...

Ετσι, το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ, που γίνεται κάθε δύο χρόνια εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, δεν άργησε να εξελιχθεί, για μία ακόμη φορά, σε αρένα ανταγωνισμών, παζαριών και διαβουλεύσεων για μία σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχο εκείνο των προσπαθειών συνεννόησης ανάμεσα σε ενεργειακά μονοπώλια (μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ) για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής με ανισοκατανομή βάρους σε ιδιαίτερες περιπτώσεις χωρών (όπως το Ιράν και η Νιγηρία).

Η Αλγερία, που ήταν ο φετινός οικοδεσπότης της διοργάνωσης, πέτυχε και μία καταρχήν συμφωνία για «μείωση» της διεθνούς πετρελαϊκής παραγωγής περίπου στα 33.000.000 βαρέλια τη μέρα (μείωση μεταξύ 240.000 και 740.000 βαρελιών σε σχέση με τη σημερινή ημερήσια παραγωγή). Σύμφωνα με δηλώσεις του Νιγηριανού υπουργού Πετρελαίου, Ιμανουέλ Ιμπε Κατσίκγου, στην ίδια συμφωνία αναφέρεται η συγκρότηση μίας επιτροπής από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) προκειμένου να εξετάσει και να προτείνει τρόπους για το μοίρασμα της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής ανάμεσα σε μέλη και μη μέλη του οργανισμού, τους οποίους θα υποβάλει στην επόμενη υπουργική σύνοδο του Οργανισμού στις 30 Νοέμβρη στη Βιέννη.

Συγκρατημένα χαμόγελα μετά την καταρχήν συμφωνία στο Αλγέρι για τη «μείωση» της διεθνούς πετρελαϊκής παραγωγής
Συγκρατημένα χαμόγελα μετά την καταρχήν συμφωνία στο Αλγέρι για τη «μείωση» της διεθνούς πετρελαϊκής παραγωγής
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε επιτυχία της αλγερινής προεδρίας του Φόρουμ, που ήρθε ύστερα από αλλεπάλληλες, πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μονοπώλια, όπως εκείνα από το Ιράν (που επιδιώκει να ξανακερδίσει κομμάτια της αγοράς Ενέργειας που έχασε λόγω των προηγούμενων διεθνών κυρώσεων) και τη Σαουδική Αραβία (που αυτή τη φορά καλοέβλεπε ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» ή μείωση της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκούν στα περιορισμένα, πλέον, δημοσιονομικά της έσοδα οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού»).

Από τις συζητήσεις στο 15ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ δεν έλειψε η καταγραφή των δυσμενών επιπτώσεων που επέφερε η διεθνής μείωση των τιμών πετρελαίου όχι μόνο στα δημοσιονομικά έσοδα πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών αλλά και στη σημαντική υποβάθμιση των επενδύσεων, του εκσυγχρονισμού των υποδομών και εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο χώρο της Ενέργειας, κ.λπ.

Ζωηρές συζητήσεις έγιναν και για άλλα ζητήματα, όπως η λεγόμενη ομαλοποίηση της διαδικασίας μετάβασης από την διεθνή παραγωγή Ενέργειας μέσω υδρογονανθράκων στη λεγόμενη «καθαρή» παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (γνωστή και ως διαδικασία της λεγόμενης «ενεργειακής μετάβασης»).

Τα συμπεράσματα του Φόρουμ

Κεντρικό θέμα του Φόρουμ ήταν «Η Παγκόσμια Μετάβαση Ενέργειας: Ενας ενισχυμένος ρόλος για διάλογο», όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ενεργειακών μονοπωλίων επιβεβαίωσαν την «αφοσίωσή» τους (όπως υποστήριξαν αργότερα στο κοινό ανακοινωθέν) στο διάλογο παραγωγών - καταναλωτών Ενέργειας και υποστήριξαν την ενίσχυση της «ουδέτερης πλατφόρμας» για διάλογο που προσφέρει το Φόρουμ, καθώς διευκολύνει μία διεθνώς ομαλή μετάβαση από μορφές Ενέργειας όπως οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.ά.). Η υιοθέτηση της περσινής συμφωνίας για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Παρίσι από δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ συζητήθηκε και στο Φόρουμ στο Αλγέρι αναδεικνύοντας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, την «ανάγκη για περισσότερη συζήτηση πάνω σε ζητήματα της λεγόμενης "Βιώσιμης Ανάπτυξης"».

Οι αντιπροσωπείες των δεκάδων αξιωματούχων που συμμετείχαν στις εργασίες του Φόρουμ παρατήρησαν ακόμη ότι από την έναρξη της διεθνούς μείωσης στις τιμές του πετρελαίου (Ιούνης 2014) οι αγορές αυτή τη φορά εξισορρόπησαν πιο σταδιακά από προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξαιτίας, όπως υποστήριξαν, «αλλαγών στην πολιτική και την οικονομία» τόσο σε χώρες που παράγουν ή εισάγουν πετρέλαιο, όσο και στη χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγής. Εκτίμησαν ακόμη ότι «η σημαντική μείωση στα δημοσιονομικά έσοδα πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών προκαλεί δομικές αλλαγές και σε χώρες που εξάγουν και σε χώρες που εισάγουν πετρέλαιο αφού οδηγεί σε αλυσιδωτή μείωση των άμεσων επενδύσεων στο χώρο της Ενέργειας και σε μείωση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία πετρελαίου».

Παρ' όλα αυτά και παρά τις «αβεβαιότητες» που εκτιμάται πως υπάρχουν στον μελλοντικό ανεφοδιασμό των αγορών με πετρέλαιο, οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ αναγνώρισαν ότι ο «μαύρος χρυσός» θα εξακολουθήσει να καλύπτει «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σημαντικό μέρος των διεθνών αναγκών Ενέργειας».

Περί φυσικού αερίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διεθνούς παραγωγής φυσικού αερίου, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας των μονοπωλίων συζητήθηκαν εκτενώς αυτή τη βδομάδα στο Αλγέρι. Σημείωσαν ότι το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλου μέρους των διεθνών ενεργειακών αναγκών αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα λόγω μείωσης των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Δεδομένων των διεθνών εξελίξεων στις αγορές φυσικού αερίου, δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι με πιο ευρύ και ποικιλόμορφο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου (υγροποιημένου και μη) μπορεί μακροπρόθεσμα να κατακτήσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Αναγνώρισαν ακόμη ότι οι τάσεις τιμών του φυσικού αερίου είναι πιθανό να συνεχίσουν να καθορίζονται από τις συνθήκες που επικρατούν σε περιφερειακές αγορές γι' αυτό (υπουργοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών ενεργειακών μονοπωλίων) σημείωσαν την «ανάγκη για περισσότερο διάλογο» με στόχο την «εξασφάλιση μακροπρόθεσμων επενδύσεων για μεγάλα ενεργειακά έργα».

Σε άλλο σημείο παρατήρησαν ότι έχει επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές και ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις «παραμένουν ο ανταγωνισμός από άλλες ενεργειακές πηγές και οι περιορισμοί σε υποδομές που υπάρχουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ χωρών». Ενθάρρυναν έτσι την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ με διεθνείς οργανισμούς, όπως το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF), με τις βιομηχανίες Ενέργειας και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ