Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα δίκαια αιτήματά τους βρήκαν απέναντι τα ΜΑΤ

Με καταστολή αντιμετωπίστηκε η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για το εφάπαξ και τα επιδόματα ασθενείας

Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές

Eurokinissi

Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές
Μια πρώτη απάντηση στις νέες ρυθμίσεις που φέρνουν «τσεκούρι» στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του κλάδου. Μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχώρησαν σε στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

«Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ», διαδήλωσαν ενάντια στις αποφάσεις που υπογράφονται από τον υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο, με τις οποίες καταργείται το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 χρόνων Ασφάλισης, ενώ επιβάλλονται και νέες μειώσεις της τάξης του 20%.

Οι εργαζόμενοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπήρχε προγραμματισμένη παρέμβαση για το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων ασθενείας τους. Παρά το γεγονός ότι είχε οριστεί συνάντηση με στελέχη του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους επέτρεπαν την είσοδο.

Σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό, οι εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και παρέμειναν στην είσοδο απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό ή τον αρμόδιο υφυπουργό, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής, που ενισχύθηκαν με μια ακόμα διμοιρία, να τους απωθήσουν.


Τα συνθήματα δεν σταμάτησαν λεπτό: «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «20 χρόνια τώρα κουζίνες και νερά, κλέβουνε τον κόπο μας για τ' αφεντικά». Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι ξήλωσαν συμβολικά ορισμένα γράμματα από την επιγραφή «Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», όπως το συγκεκριμένο υπουργείο «ξηλώνει» τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων και τα αλλεπάλληλα μέτρα, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου. Υπενθύμισε πως η χτεσινή μέρα ήταν Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, για να υπογραμμίσει πως η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγαλοξενοδόχων που απαιτούν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, καθώς και πάμφθηνους εργαζόμενους.

Πορεία στη Βουλή

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία μέχρι τη Βουλή, επιμένοντας να συναντηθούν με τον υπουργό, αλλά και εκεί συνάντησαν παρατεταγμένες τις διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση του υφυπουργού, η πρώτη απάντηση του οποίου ήταν ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα γιατί δεν βλέπει όλα τα έγγραφα που υπογράφει! Η αλήθεια είναι διαφορετική, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, καθώς ο ίδιος ο υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, υπερασπίστηκε το μέτρο, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ισχύουν «ίδιοι κανόνες για όλους».

Ο Χρ. Κατσώτης αντέτεινε στην πρόκληση της κυβέρνησης ότι οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, που θεωρούνται «αντιτουριστικοί» όσο η ηλικία τους μεγαλώνει και σαπίζουν μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης, έχουν ανάγκη τη χορήγηση του εφάπαξ, προκειμένου να τα φέρουν βόλτα, μέχρι να φτάσουν στη συνταξιοδότηση. Αυτή τη δυνατότητα πλέον τους τη στερούν, υπηρετώντας την ανάγκη των ξενοδόχων για πολύ φθηνή εργατική δύναμη.

Ηδη οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν το επόμενο βήμα: Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα επιχειρησιακά σωματεία και να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου για να καθοριστεί η μέρα της κινητοποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης κάλυψη στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία στην «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ»(2021-02-03 00:00:00.0)
Η απλήρωτη εργασία έχει γίνει καθεστώς(2013-02-15 00:00:00.0)
Αγωνιστική κλιμάκωση με πανελλαδική απεργία(1997-09-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα(1997-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ