Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με επιτυχία το Φεστιβάλ στα Τρίκαλα

Στο μαστορικά διαμορφωμένο από την ΚΝΕ χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Τρίκαλα.

Από νωρίς, ο φιλόξενος χώρος γέμισε από νέους ανθρώπους που συναντήθηκαν με αγωνιστές των προηγούμενων γενιών, ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις έδωσαν με τη συμμετοχή τους δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, που το τελευταίο διάστημα μένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα. Μάλιστα, συναντήθηκαν και συζήτησαν για αρκετή ώρα με το βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική συγκέντρωση που έγινε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Κατά τη συζήτηση, οι πρόσφυγες ανέλυσαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, καθώς και αιτήματα που προβάλλουν για να έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τη συνέχισή τους σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά.

Προηγουμένως, κατά την πολιτική συγκέντρωση, ο Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και επιλέχτηκε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των δεσμεύσεων των μνημονίων, των επιταγών του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ, των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Επιλέχτηκε να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ, γιατί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση κατέχει καλύτερα από τις παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις την τέχνη της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού.

Γιατί πάνω απ' όλα είναι ικανός στο να αδρανοποιεί, να ακινητοποιεί το ριζοσπαστισμό, να καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος στήριξε ελπίδες και προσδοκίες στο ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκε, διαψεύστηκε και σήμερα είναι ακόμη σε αμηχανία. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ακόμη, και μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη μαστοριά, αξιοποιώντας και την ιδιότητα του "πρώην κομμουνιστή", που ακόμα και σήμερα εξαργυρώνουν αρκετά από τα στελέχη του.

Και ο καβγάς με τη ΝΔ γίνεται για το ποιος θα ηγηθεί στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ταυτόχρονα τη χειραγώγηση του λαού. Η ΝΔ, όντας σε αμηχανία απ' τη στήριξη εγχώριων και διεθνών κέντρων προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφημίζει τη θέλησή της, ως πιο "γνήσιο παιδί" του κεφαλαίου, να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις αναδιαρθρώσεις που αυτό επιτάσσει».

Ενδιαφέρον πρόγραμμα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τις εκδηλώσεις στην κεντρική σκηνή, που περιλάμβαναν μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητικό συγκρότημα ενάντια στον πόλεμο, με διαχρονικά ροκ και έντεχνα κομμάτια που έχουν γραφτεί ενάντια στον πόλεμο, δεμένα με απόσπασμα του ποιήματος του Τ. Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο», συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό και τους Sober on Tuxedos και παραδοσιακό γλέντι με τους Κ. Γκότζια (λαούτο), Γ. Αγγέλη (βιολί), Στεφ. Γκότζια (φωνή), Θοδ. Μούτο (ακορντεόν), Λίνα Καρέτσου (φωνή), Ν. Τσιμπίδα (κλαρίνο), Β. Κωστίκα (φωνή).

Ενδιαφέρον είχαν οι εκδηλώσεις και στον παιδότοπο, με το εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας, όπου τα παιδιά έφτιαχναν τα δικά τους εργαστηριακά γυαλιά, την παράσταση Καραγκιόζη από τον Κοσμά Παναγιώκα και το παραμύθι «Η Λιχουδοχώρα». Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησαν, επίσης, έκθεση αφιερωμένη στα 70χρονα από την ίδρυση του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», παραδοσιακή ταβέρνα αλλά και μπαρ, και με δικά τους αφιερώματα, μαθητικό, φοιτητικό και εργατικό στέκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο το Φεστιβάλ στα Τρίκαλα (2016-09-23 00:00:00.0)
Παντού το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη» (2013-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org