Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο εγκαινιάζεται το Στέκι Νεολαίας «Μικρόβιο - Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ»
  • Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
  • Θα μιλήσει ο Τάσος Αντωνίου, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι τελευταίες προετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα τοΣάββατο 1η Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.,που θα ανοίξει τις πόρτες του και θα εγκαινιαστεί η λειτουργία τουΣτεκιού Νεολαίας «Μικρόβιο - Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ», στην πόλη της Καλαμάτας,μια αξιόλογη πρωτοβουλία που πήρε η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ.

Στα εγκαίνια, σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει οΓραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος,και θα μιλήσει οΤάσος Αντωνίου, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο χώρο.

Το «Μικρόβιο - Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Παπατσώνη στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Καλαμάτας. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με τη σχεδιασμένη εργασία, την εθελοντική δουλειά, τον ενθουσιασμό και το μεράκι δεκάδων μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η δημιουργία του Πολυχώρου έρχεται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που έθεσε η ΚΝΕ στο 11ο Συνέδριο. Το πώς, δηλαδή, θα γίνει ακόμα πιο ικανή στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή της, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας με συνέχεια, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της προοδευτικής λογοτεχνίας, στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα, συμβάλλοντας στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική και σε αυτά τα πεδία.

Η ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων πολυχώρων προκύπτει και από την ίδια την πείρα που έχει αποκτήσει η Οργάνωση, μέσα από τα Φεστιβάλ της, τις πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, την ανάγκη για αναβάθμιση και του Φεστιβάλ, όσο και την ανάγκη απλώματος των δραστηριοτήτων του μέσα στη χρονιά.

Τι θα περιλαμβάνει ο Πολυχώρος

Οπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΤΟ Μεσσηνίας της ΚΝΕ:

«Ο χώρος θέλουμε να δώσει την ευκαιρία στους νέους της Καλαμάτας να εκφραστούν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο, μέσα από τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές ομάδες, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική "εκτόνωση" που πλασάρει το σύστημα. Με την πρωτοβουλία αυτή, θέλουμε όλο και περισσότεροι νέοι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να έρθουν σε επαφή με ό,τι προοδευτικό έχουν δώσει οι τέχνες και ο αυθεντικός λαϊκός πολιτισμός.

Με την έναρξη του "Μικρόβιου" θα λειτουργήσουν δωρεάν ομάδες χορού, θεάτρου, ενώ θα γίνονται μαθήματα φωτογραφίας, γραφιστικής, μουσικών οργάνων, χειροτεχνίας και κοσμήματος, σκίτσου και ελεύθερου σχεδίου. Στο στέκι επίσης θα υπάρχει κινηματογραφική ομάδα, που θα οργανώνει προβολές ταινιών, θα λειτουργεί στούντιο μουσικής για νεανικά μουσικά συγκροτήματα και δανειστική βιβλιοθήκη. Επίσης, ο χώρος θα μπορεί να αξιοποιείται και για εκθέσεις εικαστικών.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, θα θέλαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με τις καλλιτεχνικές δομές, συλλόγους και ομάδες που λειτουργούν στην πόλη, να συζητήσουμε για όσα σχεδιάζει η κάθε ομάδα, να ανταλλάξουμε γνώμες για την τέχνη και τον πολιτισμό, να σχεδιάσουμε κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές δομές».

Οι πολιτιστικές ομάδες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 15 Οκτώβρη.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινήσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: Στο web site (www.mikrovio.com) - θα λειτουργεί από 1η Οκτώβρη - και στο τηλέφωνο 6980288446. Μπορεί, ακόμα, όποιος επιθυμεί να προσέλθει στο Στέκι.

Σχετικά με την ονομασία «Μικρόβιο»...

Ενδιαφέρον έχει η επιλογή του ονόματος του Πολυχώρου... Η ονομασία «Μικρόβιο» επιλέχθηκε γιατί έχει και ιστορική αναφορά στην πόλη της Καλαμάτας, μιας και ήταν το υποκοριστικό του Γιώργου Βουβαλέα, Γραμματέα της ΕΠΟΝ στην Καλαμάτα. Τον Γ. Βουβαλέα τον έλεγαν «Μικρόβιο» επειδή ήταν μικρόσωμος αλλά και επειδή όποιον πλησίαζε τον μπόλιαζε με το «μικρόβιο» του κομμουνισμού. Γεννήθηκε το 1924 στην Καλαμάτα και οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στα τέλη του 1941 πέρασε στην αντίσταση και μαζί με άλλους δύο συναγωνιστές του δημιούργησαν τη «γιάφκα» που βρισκόταν στην πλατεία Αγ. Νικολάου (κάτω από το κατάστημα Ντεκελέ), που χρησιμοποιούταν για διάφορες δουλειές της παρανομίας (συσκέψεις, σύνταξη προκηρύξεων, το βράδυ συνθήματα στους τοίχους κ.λπ.). Το 1944 αναδείχθηκε σε Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Μεσσηνίας και μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου.

Τον Απρίλη του 1947 ανέβηκε στον Ταΰγετο, για να συνδεθεί με την παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ και του ανατέθηκε η αποστολή να ανασυστήσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, όπου έγινε και μέλος της, επικεφαλής της Οργάνωσης της Καλαμάτας. Συνελήφθη τον Ιούνη του 1947 και στις 17 Αυγούστου, όταν είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια, τον σκότωσαν τα όργανα της Ασφάλειας Καλαμάτας, στο κτήμα των αδερφών Γαραζιώτη, στην περιοχή «Μπαριάμαγα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org