Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχυμένοι εθνικιστές και Λαϊκό Κόμμα

Οι κάλπες στις τοπικές εκλογές στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων που έγιναν την Κυριακή, σε σημαντικό βαθμό επαλήθευσαν τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον ως προς τους πρώτους, ενώ τα ενδοαστικά παζάρια για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οι τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο, συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα στη Χώρα των Βάσκων, για την τοπική Βουλή των 75 εδρών, το Εθνικιστικό Κόμμα πήρε 37,65%, το επίσης με εθνικιστικά χαρακτηριστικά Bildu 17%, ο εκλογικός συνδυασμός «Ποδέμος» και Ενωμένης Αριστεράς (το μόρφωμα της νέας σοσιαλδημοκρατίας όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) 14,83%, οι Σοσιαλιστές 11,94%, το Λαϊκό Κόμμα 10,16%. Στη Γαλικία (επίσης των 75 εδρών) το Λαϊκό Κόμμα πήρε 47,65% και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ο συνδυασμός των «Ποδέμος» πήρε 19,06%, οι Σοσιαλιστές 17,88%, το Εθνικό Κόμμα με 8,36%. Και στα δύο τοπικά κοινοβούλια οι «Πολίτες» (το φιλελεύθερο συνονθύλευμα τύπου «Ποταμιού»), δεν κατάφεραν να έχουν εκπροσώπηση καθώς έπεσαν κάτω από το 5%.

Από την πλευρά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, και του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος υπάρχει ικανοποίηση για τη Γαλικία ενώ έντονη είναι η δυσαρέσκεια στους Σοσιαλιστές που είχαν σημαντική πτώση, ενώ το Σάββατο γίνεται η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του κόμματος, και προτάθηκε συνέδριο στις 23 Οκτώβρη. Πολλοί τοπικοί ηγέτες αμφισβητούν την τακτική του Π. Σάντσεθ. Η ενδεχόμενη συνεργασία Σοσιαλιστών, νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» και των «Πολιτών» που θα έδινε 188 έδρες στις 350 της Βουλής (δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία), δεν φαίνεται να προχωράει.

Φαγωμάρα υπάρχει και στους «Ποδέμος» που, αν και ξεπέρασαν τους Σοσιαλιστές, είχαν και στις δύο περιοχές απώλειες σε ψήφους (πάνω από 75 χιλ. στη Γαλικία και πάνω από 150 χιλ. στην Χώρα των Βάσκων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές στις 26/6). Σχετικά με το παζάρι με τους Σοσιαλιστές για κυβερνητική συνεργασία, ο γγ Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίζεται ως δήθεν πιο σκληρός και με «αρχές», και το ηγετικό στέλεχος Ινιέγκο Ερεχόν, πιο διαλλακτικός στο όνομα της «απαλλαγής από τον Ραχόι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ