Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενα μουσικό σεργιάνι στα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου

Με μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη. Λίγο πριν την έναρξη της, τον συνθέτη συνάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της συναυλίας, την οποία διηύθυνε ο ίδιος, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στον πλούτο του έργου του. Μαζί του, άξιοι ερμηνευτές, ήταν οι Λάκης Χαλκιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Γιώργος - Νικηφόρος Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.

Στη συναυλία ακούστηκαν μερικά από τα πιο αγαπητά και γνωστά κομμάτια του συνθέτη από όλη τη μεγάλη πορεία του - μετρά πάνω από 50 χρόνια - στο ελληνικό τραγούδι. Και ο κόσμος κάθε ηλικίας που είχε κατακλύσει τη Σκηνή, να σιγουδοτραγουδά, τη «Φάμπρικα», τη «Λέγκω», τα «Παραπονεμένα Λόγια», που είχε αφιερώσει στον Χαρίλαο Φλωράκη, και τόσα άλλα. Παράλληλα, ακούστηκαν και τραγούδια από καινούρια έργα του συνθέτη.

Ηταν μια συναυλία σμιλεμένη από μελωδίες, ρυθμούς και ορχηστρικά χρώματα, με μια θαυμαστή ισορροπία συμφωνικών και ελληνικών παραδοσιακών οργάνων. Η μουσική και τα τραγούδια του συνθέτη εξακολουθούν να προσφέρουν τους γλυκούς καρπούς της δημιουργίας που στέκεται δίπλα στα όνειρα του λαού.


Πριν από το τελευταίο τραγούδι, τα ξεσηκωτικά «Ζαβαρακατρανέμια», ο συνθέτης ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ για την πρόσκληση, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα...



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ