Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ελλειμματικός από τα γεννοφάσκια του ο ΕΦΚΑ

Το έδαφος των επόμενων περικοπών σε συντάξεις και παροχές στρώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με τη λειτουργία από 1/1/2017 του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το ταμειακό έλλειμμα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο, μετά από επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ, περιορίζεται στο 1,124 δισ. ευρώ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα οικονομικά του νέου ταμείου θα αξιοποιηθούν από το κράτος στην κατεύθυνση που υποδεικνύει και το ΔΝΤ (βλέπε σημερινά «Αποκαλυπτικά»), δηλαδή της παραπέρα περικοπής των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι τα επιχειρήματα περί «αναγκαίας» μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ήταν φούμαρα και μόνο στόχο είχαν να ξεγελάσουν το λαό και να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις του.

Η εκ των προτέρων ελλειμματικότητα του νέου ταμείου οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία για το επόμενο έτος - σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού - περιορίζεται κατά 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, από τα 10,342 δισ. ευρώ το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ φέτος, ενώ στον ΕΦΚΑ το 2017 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα, μάλιστα, αυτό προϋπολογίζεται τη στιγμή που θα συνεχίζονται οι νομοθετημένες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ΕΚΑΣ, από τα 923 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2015, φέτος η συνολική δαπάνη θα περιοριστεί στα 732 εκατ. ευρώ (απώλεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους 190 εκατ. ευρώ) και του χρόνου θα αποδοθούν μόλις 338 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 394 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους σημερινούς δικαιούχους του δεν θα το λάβουν από τον ερχόμενο Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ