Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ξεκινά η μάχη των προκριματικών στους Ρεπουμπλικάνους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε θέση μάχης για λογαριασμό των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου δηλώνουν μια σειρά υποψήφιοι που διεκδικούν το επίσημο κομματικό χρίσμα για να πάρουν μέρος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, την επόμενη άνοιξη.

Στο μεγαλύτερο κόμμα της «δεξιάς» αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους, από τους συνολικά 11 φακέλους που είχαν κατατεθεί σε αρμόδια επιτροπή, τελικά εγκρίθηκαν 7 ως επίσημες υποψηφιότητες. Οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν στις 20 και 27 Νοέμβρη.

Οι δύο επικρατέστεροι για το χρίσμα θεωρούνται ο Νικολά Σαρκοζί, που έχει διατελέσει Πρόεδρος της χώρας στο διάστημα 2007 - 2012 (και εμφανίζεται να συσπειρώνει τους πιο νεοφιλελεύθερους) και ο Αλέν Ζιπέ που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 1995 - 1997 (και προβάλλεται ως πιο «μετριοπαθής»).

Ασφάλεια και οικονομία αποτελούν βασικά πεδία στα οποία θα δοκιμαστούν όλοι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, με δεδομένες τις εξελίξεις γύρω από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» εντός και εκτός Γαλλίας, αλλά και τις δυσκολίες ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας. Ζητούμενο είναι η υπεράσπιση της θέσης του γαλλικού κεφαλαίου στην Ευρώπη και διεθνώς, μέσα σε συνθήκες ραγδαίας όξυνσης του ανταγωνισμού και ευρύτερων διεργασιών σε όλη την Ευρώπη.

Τα δικά τους βήματα, όμως, καθορίζουν και υποψήφιοι από άλλες πολιτικές μερίδες, ανάμεσά τους και «ανεξάρτητοι», όπως ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, που όλα δείχνουν ότι θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, με την παρουσίαση της πλατφόρμας του κόμματός του «Μπροστά!», σε λίγες μέρες. Η υποψηφιότητα Μακρόν θεωρείται ότι μπορεί να συσπειρώσει διάφορα τμήματα που αναζητούν ικανότερο εκπρόσωπο. Ενδεικτική είναι χτεσινή τοποθέτηση του πρώην ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπετίτ, που υποστήριξε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να εμποδίσει τους Σαρκοζί - Λεπέν να είναι στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών και τελικά να επικρατήσει ο ίδιος. «Αν ο Σαρκοζί κερδίσει τις προκριματικές στη δεξιά, η κεντροδεξιά θα ορφανέψει, η κεντροαριστερά θα στοιχηθεί πίσω από τον Ολάντ; Οχι. Αρα, υπάρχει χώρος (και εκεί)», είπε. Συνέχισε εκτιμώντας ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να αναμετρηθεί με αξιώσεις με τον Σαρκοζί, αν οι δυο τους «συναντηθούν» στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ