Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (όπως έκανε νωρίτερα το πανεπιστήμιο Στέλενμπος του Γιοχάνεσμπουργκ) ανέστειλε χτες τη λειτουργία του για «λόγους ασφαλείας», με φόντο τις κινητοποιήσεις και τις αποχές από τα μαθήματά τους που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί φοιτητές, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ και την καθιέρωση δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χτες, στη διάρκεια συγκρούσεων φοιτητών - αστυνομικών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί ο φόνος τεσσάρων παιδιών και εφήβων μίας οικογένειας, ηλικίας 4, 6, 17 και 19 ετών, και ο σοβαρός τραυματισμός της μητέρας τους σε προάστιο του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ. Βασικός ύποπτος φέρεται ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη του άγριου εγκλήματος με τηλεφώνημά του στην αστυνομία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η εταιρεία αεροναυπηγικής «Airbus» ανακοίνωσε πως πήρε την άδεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πουλήσει στο Ιράν τα πρώτα 17 αεροσκάφη (τύπου Α320 και Α330) από τα 118 συνολικά που προβλέπει συμφωνία που κλείστηκε στις αρχές του χρόνου με τις ιρανικές αερομεταφορές (Ιran Air) έναντι 22,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σήκωσε χτες τους τόνους απέναντι στην ΕΕ, που τον επικρίνει για τις εκτεταμένες διώξεις και εκτελέσεις που πραγματοποιεί «κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Με τις ανάλογες χειρονομίες, είπε με οργή «το επαναλαμβάνω λοιπόν, να πάτε να γ...». Οι κινήσεις του συγκεκριμένου αστού πολιτικού, που με ανάλογο τρόπο είχε καταφερθεί και κατά Αμερικανών αξιωματούχων, και οι αντιδράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

NTAKA.-- Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 15 αγνοούνταν χτες, μετά από τη βύθιση ενός πλοίου, στην επαρχία Μπαρισάλ, στα νότια του Μπανγκλαντές. Κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ