Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μπροστά σε νέες ευθύνες για την ισχυροποίηση της αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης

Με επιτυχία έγινε την Τρίτη η ετήσια Γενική Συνέλευση

Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση
Με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από 27 σωματεία της δύναμής της, έγινε την Τρίτη η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Η εισήγηση, που έκανε στη συνέλευση ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Θανάσης Καλαμπαλίκης, και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπροσώπους να μεταφέρουν και να γενικεύσουν την πείρα από τη δράση των σωματείων τους το προηγούμενο διάστημα και στη βάση αυτή να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στη συνέλευση έγιναν χαιρετισμοί από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Θετική πείρα για τη δουλειά των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ εκεί που είναι μειοψηφία, ήρθε από τις Επιτροπές Αγώνα στα ΤΑΞΙ, έναν κλάδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπου καταγράφονται θετικά βήματα.

Να δυναμώσουν η συσπείρωση και η συμμαχία

Στην εισηγητική ομιλία της συνέλευσης, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Κάτω από τη δουλειά των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας, από την δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων, τη δουλειά της Ομοσπονδίας, βγαίνουν στο προσκήνιο εφεδρείες, δείχνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις γύρω μας που μπορούν να κινητοποιηθούν με αγωνιστική γραμμή και πλαίσιο πάλης.

Εδώ επικεντρώνεται και η δράση της ομοσπονδίας μας. Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για να ορθοποδήσει η κερδοφορία των μεγάλων. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια και τα λουκέτα, με τα αδιέξοδα που πια έγιναν καθημερινότητα. Απαιτούμε εδώ και τώρα την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που μας αφανίζει, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν.

Τα αιτήματά μας, στο σύνολό τους, συνενώνουν όλους τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, επαγγελματίες στην Αττική, δεν διαχωρίζουν και δεν απορρίπτουν κανέναν. Απορρίπτουν μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και αυτών που κερδίζουν πλάι τους, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα προνόμιά τους πάνω στη δική μας καταστροφή. Απορρίπτουν τις δυνάμεις που μας οδηγούν στο συμβιβασμό, στον εφησυχασμό, στις αυταπάτες».

Παράδειγμα συνεπούς αγωνιστικής δράσης η ΠΑΣΕΒΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης στη συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ πριν από έξι χρόνια, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι και η ΟΒΣΑ. Οπως σημείωσε, «η ΠΑΣΕΒΕ αποτέλεσε τη συσπείρωση εκείνη ομοσπονδιών, σωματείων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών που παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και τη στρατηγική που τα υπηρετεί, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η ΠΑΣΕΒΕ ήταν φωτεινό παράδειγμα συνεπούς αγωνιστικής δράσης, διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Με τις θέσεις και τα αιτήματά της αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο και τις αιτίες της σημερινής κατάστασης. Διεκδίκησε την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών τους, δεν συμβιβάστηκε με τους μονόδρομους του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τις πρωτοβουλίες της, συνέβαλε στην ενίσχυση των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Στάθηκε απέναντι στις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που, συμφωνώντας με την κυρίαρχη πολιτική, αποπροσανατόλισαν από την ουσία των προβλημάτων και άφησαν απροετοίμαστους τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια. Είμαστε πεισμένοι ότι θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, αν δεν υπήρχε η ΠΑΣΕΒΕ, αποκούμπι, φάρος και οργανωτής.

Οσες επιφυλάξεις και να έχει κάποιος για τις θέσεις της, η συνεπής αγωνιστική δράση της ΠΑΣΕΒΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι' αυτό και συμφέρον του κινήματος είναι να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο αντιμονοπωλιακός αυτός πόλος με νέα σωματεία και αγωνιστές, με πυρήνες παντού σε όλη τη χώρα και σε κάθε δήμο της Αττικής».

Προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα

Για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ είπε ότι είναι σοβαρό ζήτημα «να μην περάσει κλίμα απογοήτευσης. Να δυναμώσουν οι αγωνιστικές διαθέσεις στα μέτρα που έρχονται. Αμεσα να σχεδιαστούν πρωτοβουλίες από την ομοσπονδία, από τα σωματεία, από τις ενώσεις, στα βασικά μέτωπα πάλης, που είναι το φορολογικό, τα χρέη, οι κατασχέσεις και η Υγεία».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εκτός από την απογευματινή κινητοποίηση που προτάθηκε να γίνει στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αποφασίστηκε επίσης το κάθε σωματείο να δει ξεχωριστές παραστάσεις διαμαρτυρίας, που θα καταλήγουν και θα κλιμακώνουν στους κεντρικούς σταθμούς.

«Εμείς καλούμε κάθε σωματείο να ακολουθήσει τις δράσεις μας, ακόμα και αυτά που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντισταθούμε στην επίθεση που έρχεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και ανάγκης για ξεσηκωμό. Από αυτήν τη διαδικασία δεν αποκλείουμε κανέναν αυτοαπασχολούμενο και φτωχό ΕΒΕ», κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους(4/10/2018)
Διαμετρικά αντίθετα τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μεγάλων επιχειρήσεων(17/5/2018)
Γιορτή για τα παιδιά από την ΟΒΣΑ(16/1/2015)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από την ΟΒΣΑ(3/1/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org