Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαρροή επικίνδυνου υλικού στον Ασπρόπυργο

Η περιοχή στην οποία έγινε η διαρροή
Η περιοχή στην οποία έγινε η διαρροή
Αλλο ένα ατύχημα, αυτήν τη φορά με επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό, συνέβη χτες στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε διαρροή φορμαλδεΰδης σε αποθήκες διανομής εμπορευμάτων (logistics), στην εταιρεία «Prime Way», στην οδό Μεγαρίδος, όταν στη διάρκεια μεταφοράς πλαστικής δεξαμενής χωρητικότητας ενός τόνου, αυτή έπεσε στο έδαφος και έσπασε, με αποτέλεσμα να χυθεί το χημικό.

Τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα σε επιχειρήσεις της περιοχής, επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο ενός μεγάλης έκτασης βιομηχανικού ατυχήματος, και μάλιστα στον Ασπρόπυργο, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άναρχης συνύπαρξης βιομηχανιών και κατοικημένων περιοχών. Ο τρόπος εξάλλου που αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη διαρροή δείχνει την απουσία εκπαίδευσης και σχεδίου από την πλευρά των μηχανισμών του κράτους και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπισή τους τις πρώτες κρίσιμες στιγμές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έριξαν νερό για να «ξεπλύνουν» από το έδαφος το χημικό υλικό, πράγμα που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία τους και οδήγησε σε διασπορά του επικίνδυνου υλικού, καθώς ποσότητα του υγρού «βγήκε» στο δρόμο και έπεσε στο ρέμα «Μαύρη Ωρα» που καταλήγει στη θάλασσα.

Εξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με δύο ειδικά οχήματα επενέβησαν ρίχνοντας ειδικό αφρό και αδρανή υλικά στο δρόμο που είχε καλυφτεί από το εύφλεκτο υγρό, προκειμένου να απορροφηθεί. Στον τόπο έσπευσε και συνεργείο περιβαλλοντικής εταιρείας, ενώ αναμενόταν και εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, για να επιληφθεί του καθαρισμού.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Ιούνη, φωτιά που έκαιγε για μέρες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Θριάσιο επιβάρυνε σημαντικά την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια έχει αδειοδοτήσει 47 «σκραπατζίδικα» και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 250 - 300 παράνομα στην περιοχή με τις συνθήκες λειτουργίας τους να είναι απαράδεκτες, ενώ υπάρχουν μόνο δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον έλεγχο της πληθώρας των εγκαταστάσεων της περιοχής.

Τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί η επιχωμάτωση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και αφέθηκαν να καίγονται λάστιχα και άλλα υλικά λόγω έλλειψης κονδυλίων, προκαλώντας τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ