Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλιες συνθήκες - «εθελούσιες» επιστροφές

Ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες σε χώρους κράτησης ή «φιλοξενίας» οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην επάνοδο στις πατρίδες τους. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε χτες ειδικός χώρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα για όσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν με τη θέλησή τους στις χώρες τους. Το χώρο επισκέφτηκε χτες ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας.

Η νεαρή Τζινάν από το Ιράκ, με ένα παιδάκι στην αγκαλιά, μας λέει πως ήταν τέσσερις μήνες στη Μόρια και εφτά μήνες στο Καρά Τεπέ. Οι συνθήκες, ειδικά στη Μόρια, ήταν ...καταραμένες, άθλιες, απαράδεκτες και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βαγδάτη. Ενας άνδρας που στέκεται δίπλα της θα γυρίσει στη Νατζάφ. Μια πόλη όπου έχουν γίνει μάχες στο κοντινό παρελθόν. Συνεχίζοντας, ο αν. υπουργός είπε πως «νομίζω κάναμε ό,τι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προκειμένου να πάνε κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη, είναι καλύτερα να φροντίσεις και να παλέψεις στον τόπο σου. Και από αυτή την πλευρά, του περάσματος των μηνυμάτων, είναι κι αυτό σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια».

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων θα είναι λιγότερη από δυο βδομάδες. Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι' αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης). Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήριά τους από τις πρεσβείες. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι θα αναχωρούν αεροπορικά για τις χώρες καταγωγής τους.

Ο χώρος αυτός λειτουργεί εδώ και δυο βδομάδες. Το πρώτο του τμήμα χωρητικότητας 158 ατόμων ανακαινίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο δεύτερος με χωρητικότητα 152 άτομα θα γίνει από την ΕΛ.ΑΣ. σε λίγες μέρες. Ηδη, έχουν φιλοξενηθεί πριν φύγουν από την Ελλάδα 46 άτομα, ενώ από την αρχή του χρόνου 4.000 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους μέσω ΔΟΜ.

Εξάλλου, πιο δίπλα κρατούνται 315 μετανάστες προκειμένου να απελαθούν από τη χώρα μας. Αλλωστε, ο χώρος κράτησης και απέλασης της Αμυγδαλέζας δεν έκλεισε ποτέ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα»(2022-05-17 00:00:00.0)
Μονιμοποιεί την αθλιότητα της Μόριας και στήνει και άλλες φυλακές στα νησιά(2020-10-15 00:00:00.0)
Τραγικός θάνατος πεντάχρονου προσφυγόπουλου(2019-09-25 00:00:00.0)
Με ταξική πάλη, για να γκρεμιστούν τα τείχη και οι Αμυγδαλέζες(2015-03-22 00:00:00.0)
Για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών(2013-04-24 00:00:00.0)
Απεργία πείνας μεταναστών(2013-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ