Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Καλεί σε κοινή δράση τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς

Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και τους παιδικούς σταθμούς του δήμου καθώς και με γονείς τα παιδιά των οποίων έχουν αποκλειστεί από τους παιδικούς σταθμούς, πραγματοποίησε προχτές η Δημοτική Αρχή Πάτρας. Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, στην τοποθέτησή του ενημέρωσε όλους τους γονείς για την κατάσταση που επικρατεί, τις αλλαγές προς το χειρότερο που έκανε η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις από αυτές. Και τούς κάλεσε να παλέψουν από κοινού, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κ. Πελετίδης τόνισε: «Οι αλλαγές που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα η δραματική μείωση στη χρηματοδότησή του έχουν φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο πολλές νέες οικογένειες όπως εσείς, έφερε δε σε δεινή θέση και τον ίδιο το δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, για την οποία δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Η συνολική κατάσταση της υποχρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού επιδεινώνουν την κατάσταση, και αυτό αφορά στο σύνολο των γονιών. Και αυτών που τα παιδιά τους πάνε τελικά σε παιδικό σταθμό και εκείνων που δεν κατάφεραν να βρουν θέση, με όποιον τρόπο κι αν έχουν επιλέξει για να καλυφθεί η ανάγκη του παιδιού τους (ΕΣΠΑ, απευθείας αίτηση στο δήμο).

Από την προχτεσινή σύσκεψη
Από την προχτεσινή σύσκεψη
Δυστυχώς, στα σχέδια και της σημερινής κυβέρνησης είναι οι παραπέρα περικοπές δαπανών σε τέτοιους ευαίσθητους τομείς, με σκοπό να αναλάβουν "δράση" οι ιδιώτες, οι ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα αποτελέσματα που αφορούν πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή μας για τους κινδύνους που υπάρχουν από τις αλλαγές στο πρόγραμμα και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής του. Κάτι για το οποίο, από τον Ιούνη κιόλας, καλούσαμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει πίσω τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοίμαζε, να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί έξω από Παιδικούς Σταθμούς.

Η κατάσταση στην Πάτρα

Στην πόλη μας, υπάρχουν 15 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και 1 Δημοτικό Βρεφοκομείο για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι Παιδικοί Σταθμοί σήμερα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις για 1.188 παιδιά (33 παιδιά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι). Το Βρεφοκομείο μπορεί να καλύψει 241 παιδιά.

Από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, οι Παιδικοί σταθμοί και το Βρεφοκομείο είναι στις προτεραιότητές μας. Με μεγάλη προσπάθεια, έχουν δημιουργηθεί 8 επιπλέον τμήματα στους Παιδικούς Σταθμούς (το τελευταίο φέτος) και 2 στο Βρεφοκομείο. Αυξήθηκε, δηλαδή, η "δύναμη" των παιδιών που μπορούμε να φιλοξενούμε κάθε χρόνο, χωρίς βέβαια αυτό να αρκεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες (περίπου 200 παιδιά παραπάνω στους Παιδικούς Σταθμούς και 60 στο Βρεφοκομείο).

Το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των οικογενειών μέσα από τη μοριοδότηση δεν πληρώνουν τροφεία, αφού από 8.000 ευρώ και κάτω εισόδημα που ήταν το όριο για να μην πληρώνει μία οικογένεια, ανήλθε στα 25.000 ευρώ. Προχωρήσαμε σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου περισσότερες λαϊκές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα συνολικά την κατάργηση των τροφείων και την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Προχωράμε το επόμενο διάστημα στη δημιουργία νέων τμημάτων στο Βρεφοκομείο και σε Παιδικό Σταθμό με σκοπό να λειτουργήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει ως εξής:

Από τις 509 θέσεις ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν καλυφτεί μόνο οι 373 (73%) ! Πολλές είναι οι οικογένειες που επέλεξαν τον Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, αφού δεν υπάρχουν δομές ή θέσεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της γειτονιάς τους ή κοντά στον τόπο της εργασίας τους.

Το Βρεφοκομείο έχει καλύψει το 100% (80 βρέφη ) των θέσεων ΕΣΠΑ στα βρέφη και περίπου 180 οικογένειες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Στους Παιδικούς σταθμούς με μοριοδότηση από τον δήμο μέχρι και σήμερα έχουν μπει 334 παιδιά και άλλα 307 περιμένουν ως επιλαχόντα (αλλάζει καθημερινά).

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, αφού τα "voucher" δεν αρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης μας.

Στις δομές μας, συνολικά εργάζονται 129 εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ. (Οι 97 σε Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφοκομείο και οι υπόλοιποι σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ). Είναι ένας μεγάλος αριθμός που στην ουσία κρατάει τη λειτουργία των δομών αυτών.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι στους Παιδικούς Σταθμούς είναι 49 και 8 ΙΔΑΧ (νηπιαγωγοί, μάγειροι, βοηθητικό προσωπικό). Στο Βρεφοκομείο είναι μόλις 7.

Μιλάμε για 191 συνολικά εργαζόμενους που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 1.420 παιδιών περίπου!

Πλαίσιο διεκδίκησης

Εμείς ως διοίκηση, παρά τις συνολικές δυσκολίες που υπάρχουν στο δήμο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης και της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτει πάγιες ανάγκες, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να καλύψουμε όσο περισσότερες λαϊκές οικογένειες γίνεται.

Θεωρούμε πως η δική σας συμβολή και διεκδίκηση για τέτοια ζητήματα είναι καθοριστική, γι' αυτό και σας καλέσαμε σε αυτήν τη συνάντηση σήμερα.

Να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι θέσεις με ταυτόχρονη ενίσχυση της χρηματοδότησης των δομών.

Είναι ανάγκη, έστω και τώρα, η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org