Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Δεν συνδιοργανώνουμε εκδήλωση με την κυβέρνηση στο Σκοπευτήριο

Την κατηγορηματική αντίθεση της δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου της Καισαριανής στη συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την κυβέρνηση και την ΕΡΤ, στο πλαίσιο του γιορτασμού της Απελευθέρωσης της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, με αφορμή το νόμο για την παραχώρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου στο δήμο, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωση ο δήμος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Σκοπευτήριο Καισαριανής, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό, σύμβολο των αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση, κερδήθηκε από το λαό της πόλης βήμα βήμα και με δεκαετίες ασίγαστων αγώνων για να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης και τιμής των αγωνιστών που εκτελέστηκαν σε αυτό, να μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής για τις ανάγκες του λαού.

Από το 1983, με την πολυήμερη κατάληψη μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου, που πραγματοποιήθηκε με μπροστάρη τη δημοτική αρχή του κομμουνιστή Παναγιώτη Μακρή, και με μαζική λαϊκή συμμετοχή, η Καισαριανή διατράνωσε την απόφασή της ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την παρουσία της Σκοπευτικής Εταιρείας. Για 17 μέρες ο λαός της πόλης παρέμεινε μέσα στο Σκοπευτήριο, χωρίς να κάνει βήμα πίσω στο δίκαιο αίτημά του, αψηφώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχε στείλει η τότε κυβέρνηση για να διαφυλάξει τη "νομιμότητα".

Από τότε οι αγώνες δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Με την αποφασιστικότητα και τη θέληση όλων των Καισαριανιωτών - και όχι μόνο - να διαφυλάξουν την ιερότητα του χώρου, έγινε πραγματικότητα η διαμόρφωση του πάρκου του Σκοπευτηρίου, το στήσιμο του Μνημείου των εκτελεσμένων, η διαμόρφωση του κτιρίου του Μουσείου, καθώς και τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η λειτουργία του.

Γι' αυτούς τους αγώνες σύρθηκαν και εξακολουθούν να σέρνονται στα δικαστήρια δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι του δήμου και πλήθος κατοίκων της Καισαριανής, που όλοι συνέβαλαν με διαφορετική βαρύτητα ο καθένας σε αυτήν την υπόθεση.

Σε αυτήν τη διαδρομή είχε και τη δική της συνεισφορά η σημερινή δημοτική αρχή. Από την πρώτη στιγμή και σε κάθε ευκαιρία ανέδειξε το θέμα και με τις προσπάθειές της δρομολόγησε στις 31 Αυγούστου την ψήφιση από την κυβέρνηση νόμου που παραχωρεί τη χρήση και εκμετάλλευση του συνόλου του ονομαζόμενου "Πάρκου Ελευθερίας" για σαράντα χρόνια στο δήμο μας.

Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δεν του χαρίστηκε.

Η ψήφιση της παραχώρησης δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου. Είναι απαραίτητο, αξιοποιώντας και τα νέα δεδομένα, να απομακρυνθεί οριστικά η Σκοπευτική Εταιρεία από τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, να εκπέσει κάθε νομική διεκδίκηση που προβάλλει. Να σταματήσουν να σέρνονται στα δικαστήρια δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές. Μέχρι τότε, όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες παραμένουμε σε επιφυλακή.

Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τους κρατικούς φορείς και την Περιφέρεια για την υλοποίηση των σχεδίων αναβάθμισης, αλλά και συντήρησής του. Ταυτόχρονα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Σκοπευτηρίου.

Κατεύθυνση διεκδίκησης και πάλης

Με την εκδήλωση που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, με μεγάλη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, άνοιξε και ο τελευταίος χώρος που λυμαινόταν η Σκοπευτική, το κτίριο με τα λεγόμενα γραφεία της.

Με τον τρόπο αυτό ο λαός της Καισαριανής και η δημοτική του αρχή διατράνωσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω, ότι, όπως και πριν έτσι και τώρα, θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση διεκδίκησης και πάλης.

Ο αγώνας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη, εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, είναι για εμάς πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης, αγωνιστικής ανάτασης. Η Καισαριανή είχε τότε το δικό της φόρο αίματος και θυσίας στον αγώνα του λαού. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου καθαγιάστηκε με το αίμα 750 αγωνιστών πατριωτών, με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944.

Η λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, οι εκδηλώσεις τιμής και συνέχισης του αγώνα που συνδιοργανώνει ο δήμος μας με το Δήμο Χαϊδαρίου κάθε Πρωτομαγιά είναι από τα σημαντικότερα "μαθήματα" που μπορούν να διδαχτούν ειδικά οι νεότερες γενιές. Η πιο έμπρακτη όμως τιμή στους ηρωικούς αγώνες εκείνης της περιόδου είναι η συνέχιση και ένταση της πάλης και του αγώνα σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Στο πνεύμα αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία στη συνεδρίασή του στις 8 Σεπτέμβρη 2016, ότι δεν θα συμμετάσχει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού συνδιοργανώνοντας εκδήλωση με την κυβέρνηση και την ΕΡΤ με αφορμή το νόμο για την παραχώρηση του χώρου.

Είναι υποκρισία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του, που ψηφίζει και εφαρμόζει μνημόνια, που εφαρμόζει μια πολιτική τσακίζοντας το λαό με φόρους και μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, που συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και συμφωνώντας με τις αποφάσεις της που αιματοκυλούν τους λαούς στη Μέση Ανατολή και αλλού, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις εστίες τους, να θέλει να τιμήσει την Απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, πιστεύοντας ότι το Σκοπευτήριο προσφέρεται για εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα κιόλας των αγώνων του λαού.

Επίσης, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη αποφάσισε στις 27 Σεπτέμβρη, μέρα ίδρυσης του ΕΑΜ, να διοργανώσει μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδήλωση προς τιμήν των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org