Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η κυβερνητική κοροϊδία συμπληρώνει τις περικοπές

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας

Οι παραπέρα περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και στα επιδόματα που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση, αποτυπώθηκαν στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «έχει συσταθεί επιτροπή» που εξετάζει «την ομογενοποίηση των όρων της ασφάλισης για την αναπηρία».

Δίνοντας μια πρώτη γεύση των νέων κριτηρίων που πάει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, αποφάνθηκε ότι «τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είναι ανάπηρα σε κάθε περίπτωση» και πως «δεν θεωρώ κάποιον που πάσχει από μια ασθένεια ότι είναι απολύτως αδύνατον να παράσχει στην κοινωνική του ζωή και στην οικονομική του ζωή δραστηριότητα», με ό,τι μπορούν να σημαίνουν αυτά για την προστασία των ΑμΕΑ.

Ο υφυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και στις αναπηρικές συντάξεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν συζητάει την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση για αναπηρίες, αν και όπως παραδέχτηκε, «αυτό ακούστηκε, ειπώθηκε από κάποιους κύκλους». Σύμφωνα επίσης με τον υφυπουργό, «οι αναπηρικές συντάξεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποστεί καμία μείωση» και «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει περικοπή σε οποιοδήποτε εισόδημα από συντάξεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλυψε με στοιχεία την κοροϊδία σε βάρος των αναπήρων από τον υφυπουργό και την κυβέρνηση: «Πάνω από 70.000 ανάπηροι - τόνισε - έμειναν χωρίς επίδομα, αφού από τους 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα τον Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000. Οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν στην ουσία καμία στήριξη».

Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός - που κατά τον υφυπουργό είναι ίδιος από το 1951 - έχει αλλάξει εδώ και μία τουλάχιστον τριετία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία του ΙΚΑ, «από το 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα δικαιούχων, να πέσει στο 7%, διότι αναπροσαρμόστηκαν τα ποσοστά αναπηρίας».

Επισήμανε ότι με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου, μηχανισμοί όπως τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, κόβουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και όχι μόνο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά στοιχεία για γυναίκα με 81% αναπηρία που της έκοψαν το ΕΚΑΣ! Απαίτησε, τέλος, να αποκατασταθούν οι απώλειες σε συντάξεις και επιδόματα και να επεκταθούν οι παροχές σε κατηγορίες των ΑμΕΑ όπως κωφοί, πάσχοντες από γεροντική άνοια, νόσο του Alzheimer και σκλήρυνση κατά πλάκας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ