Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκήσεις και Σύνοδοι σε στοίχιση με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Σε άλλη μια άσκηση μαζί με Αμερικανούς προχωρούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της γραμμής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «αναβάθμιση» του ρόλου τους μέσα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, από 19 έως 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί η διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΣΑΡΙΣΑ 2016», υπό το συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τμήματος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά - Σκεπαστού - Σοχού - Σταυρού - Σκεπαστού, έχει ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, τη δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων, καθώς και τη «συνεργασία» με «συμμαχικές δυνάμεις». Η τελική φάση της άσκησης θα γίνει την Πέμπτη 22/9 στην παραλία «Βρασνών» και στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «Ασκού - Προφήτη».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν προχτές οι διήμερες εργασίες της Συνόδου των Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΣ, Β. Τελλίδη.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των ευρωπαϊκών χερσαίων δυνάμεων. Θυμίζουμε ότι στη ΝΑΤΟική Σύνοδο της Βαρσοβίας, με τη συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν αποφάσεις προς παραπέρα συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη διείσδυση και τον έλεγχο κρίσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΣ είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, καθώς και με το διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, με σκοπό την «προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σε αντίστοιχη ρότα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, βρίσκεται από χτες έως αύριο στο Σπλιτ της Κροατίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defense Session - MC/CS).

Νέα συνεκπαίδευση με ισραηλινές δυνάμεις

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ελικόπτερα) με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (συμμετέχει με 12 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος «C-130» που μετέφερε εδώ υλικά τους). Η συνεκπαίδευση γίνεται στην Κεντρική Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Συμπλήρωσε ήδη μία βδομάδα και μένει άλλη μία για την ολοκλήρωσή της. Ανάλογη συνεκπαίδευση Ελλάδας - Ισραήλ είχε γίνει και το χειμώνα, προς υλοποίηση της προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, χτίζοντας άξονες και αντι-άξονες με άλλα κεφάλαια της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαρκή συντονισμό με τους Αμερικανούς(2021-11-12 00:00:00.0)
Ολη η χώρα ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο(2021-05-08 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2018-10-30 00:00:00.0)
Προσγειώθηκαν Ισραηλινοί φονιάδες(2018-10-23 00:00:00.0)
Επιβεβαίωση «άριστων» διμερών σχέσεων και εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια(2018-10-18 00:00:00.0)
Συνεχείς «συνεννοήσεις» πάνω στους επικίνδυνους άξονες του κεφαλαίου(2017-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ