Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαζική η πρώτη μέρα στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Αύριο η κορύφωση, με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χιλιάδες νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, αύριο Σάββατο, με την πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων επιβεβαιώθηκε η απήχηση που καταφέρνει να έχει η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις για επίκαιρα ζητήματα, αφιερώματα, συναυλίες και να συμμετέχουν σε πολλές ακόμη δραστηριότητες που οργανώθηκαν.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε αναμενόταν, βρέθηκαν οι τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, με πλούσιο υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η μεγάλη έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, κατάφερε να αναδείξει την αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στους τόπους εξορίας και στις φυλακές, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους μπροστά στα βασανιστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα, την πλούσια μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη της επιβίωσης στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Ενα σημαντικό κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στις γυναίκες εξόριστες, αλλά και στις γυναίκες που απ' έξω από τις φυλακές και τις εξορίες πάλεψαν για τη στήριξη με κάθε τρόπο των κρατουμένων.

Από τη συζήτηση «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς»
Από τη συζήτηση «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς»
Το ενδιαφέρον νέων και μεγαλύτερων κέντρισε και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Μέσα από την έκθεση, επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον ΔΣΕ, το χαρακτήρα και τη δράση του, την προσφορά του, τους δεσμούς του με το λαό, από τον οποίο τροφοδοτήθηκε. Μέσα από τις ξεναγήσεις, τονίστηκε η σημασία που έχει να γίνει γνωστός ο χαρακτήρας και η δράση του ΔΣΕ, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο που χύνονται τόνοι λάσπης για να συκοφαντηθεί η δράση του από τον ταξικό αντίπαλο, που στόχο έχει να εμποδίσει τη συνάντηση του λαού με την ιδεολογία του ΚΚΕ.

Μαζική ήταν η προσέλευση και στην έκθεση που λειτουργεί στο Εργατικό Στέκι με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870 - 1936».

Πολύ ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις συζητήσεις που οργανώθηκαν την πρώτη μέρα.

Στο Εργατικό Στέκι, έγινε συζήτηση με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς» και ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναδείχθηκε η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να γίνουν βήματα στον προσανατολισμό της πάλης του κινήματος, τη γραμμή με την οποία πρέπει να δρα και στην οργάνωση της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα της νεολαίας, για να αντιμετωπιστεί η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, που αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες, τις αναδιαρθρώσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη ιδεολογική επιχείρηση χειραγώγησης και καταστολής.


Στο Μαθητικό Στέκι, έγινε μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση για «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συζήτηση αναπτύχθηκε πατώντας πάνω στους προβληματισμούς και τις αγωνίες των μαθητών, για το αν τους αρέσει το σημερινό σχολείο, τι πρέπει να αλλάξει κ.ά. Παρουσιάστηκε πιο αναλυτικά πώς σκέφτεται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το σχολείο, δόθηκαν απαντήσεις για το στόχο των μέτρων της κυβέρνησης και τις αλλαγές στο Γυμνάσιο. Επίσης, αναδείχθηκε ποιο δρόμο πρέπει να βαδίσουν οι νέοι για να κατακτήσουν το σχολείο που έχουν ανάγκη, το δρόμο του συλλογικού αγώνα, της ανάπτυξης πολύμορφων κινητοποιήσεων και δράσεων, μέσα κι έξω από το σχολείο, της ενίσχυσης των γραμμών της ΚΝΕ, που στο πλάι του ΚΚΕ παλεύει για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Στο Περίπτερο των ΑΕΙ, παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Σκαπέρας, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ -ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια, τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, μίλησαν ο Γιάννης Βασιλειάδης από τη Γραμματεία του ΜΑΣ, που στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης και προσανατολισμού του φοιτητικού κινήματος και ο Λευτέρης Μαμάτας, επίκουρος καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την εμπειρία από το εξωτερικό.

Πλούσιες δραστηριότητες και μεγάλες συναυλίες

Από τη συζήτηση «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα»
Από τη συζήτηση «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα»
Πολύμορφες ακόμα δράσεις αναπτύχθηκαν σε όλα τα περίπτερα με τη συμμετοχή των επισκεπτών. Ενώ το δικό τους ξεχωριστό χώρο είχαν και οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Στον παιδότοπο που γέμισε από παιδικά χαμόγελα και φωνούλες, τα πιτσιρίκια είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια, και να παρακολουθήσουν το «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μουσικά όργανα.

Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του κομμουνιστή χαράκτη Τάσσου και να δοκιμάσουν να γίνουν και οι ίδιοι μικροί χαράκτες, να πραγματοποιήσουν πρωτότυπα πειράματα φυσικής και χημείας και τέλος να παρακολουθήσουν δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα της συγγραφέα Αλκης Ζέη, που παρουσιάστηκαν από παιδική Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στις κεντρικές σκηνές, τους επισκέπτες συντρόφεψαν γνωστοί καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα. Στη διάρκεια της όμορφης βραδιάς, στην Κεντρική Σκηνή παρουσιάστηκε αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Νικολούδη και Ανθή Τατσιούλη, διασκευές κλασικής μουσικής με το κουαρτέτο Fortissimo και συναυλία με την Μελίνα Κανά.

Στη Λαϊκή Σκηνή, παρουσιάστηκε αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τη Θεατρική Ομάδα και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Το γλέντι ξεκίνησε με χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Γόνιμο», συνεχίστηκε με τον Μανώλη Παπουλιά και τους «Μουσικόφρονες» και κορυφώθηκε αργά χτες το βράδυ με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.

Στη Μαθητική Σκηνή, η βραδιά ξεκίνησε με τους Dream Sider, Χάτου Δέρα, Γιαλός - Feel και έκλεισε με τους Εκμέκ και τους Imam Baildi που ξεσήκωσαν το πλήθος.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στις τρεις σκηνές, σήμερα Παρασκευή, περιλαμβάνει:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι με τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά, Group Parody, Γλυκερία.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Tale e Quale, Χειμερινοί Κολυμβητές, Αγάθωνας.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Sonic Piston, Απτυχίωτοι, Σαββίδης - Γεωργιάδης, Γουρούνια στο διάστημα, Kazoo, Μπλε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ