Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ομορφες νεανικές γιορτές απ' την Κέρκυρα έως την Τρίπολη

Από τις εκδηλώσεις στην Τρίπολη
Από τις εκδηλώσεις στην Τρίπολη
Στην Κέρκυρα, το φεστιβαλικό ραντεβού δόθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ανω Πλατεία που γέμισε από εργαζόμενους και νεολαίους της πόλης. Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν στέκια συζήτησης για τους νέους, στο Εργατικό και στο Μαθητικό Στέκι γονείς και μαθητές συμπλήρωσαν αιτήσεις για τα Λαϊκά Φροντιστήρια, ενώ στο Αθλητικό Στέκι πραγματοποιούνταν αγώνες σκάκι, αλλά και αγώνες ταχύτητας και ευστοχίας με ποδοσφαιρική μπάλα και στον Παιδότοπο οι μικροί φίλοι παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη και έπαιξαν. Εντυπωσίασε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Απόψε επενδύουμε» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών διασκέδασε με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, τα χιπ χοπ κομμάτια που έπαιξε ο Drugitiz, τη συναυλία των «Bitter Almond», των «Imam Baildi» και το λαϊκό γλέντι.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η καθημερινή δράση και στάση του Κόμματος και της ΚΝΕ αποτελεί τη μόνη εγγύηση, ελπίδα και δυναμική για το λαό μας και η νεολαία έχει κάθε συμφέρον να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ, έχει κάθε συμφέρον να σφίξει τη γροθιά της με τους κομμουνιστές και να στρατευτεί στην πάλη για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο κόσμος που πέρασε από το Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να δει την εικαστική έκθεση που έφτιαξαν Κερκυραίοι καλλιτέχνες, με θέμα το σύνθημα του Φεστιβάλ «Αγώνας - Γνώση -Τόλμη - Αντοχή. Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία».Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με αυξημένη τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον Κερκυραίων καλλιτεχνών.

Από τη θεατρική παράσταση «Απόψε επενδύουμε», στην Κέρκυρα
Από τη θεατρική παράσταση «Απόψε επενδύουμε», στην Κέρκυρα
Πλήθος κόσμου συμμετείχε την Κυριακή και στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έκθεση για τον ΔΣΕ, ενώ στο χώρο λειτουργούσε παιδότοπος, χώρος για σκάκι, όπου διεξήχθη τουρνουά και βιβλιοπωλείο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Υακίνθη», ενώ συνεχίστηκε με το Μουσικό Αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου. H κεντρική ομιλία έγινε απ' τον Θανάση Σγούρο, Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι.

Στη Στερεά Ελλάδα

Το Σάββατο, το Φεστιβάλ πέρασε και από το Αγρίνιο, όπου οι εκδηλώσεις έγιναν στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, με πολύ κόσμο. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με συναυλία από τοπικά μαθητικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος στον Μ. Μπρεχτ, με τίτλο «Οι σεισμοί που μέλλονται να 'ρθουν» με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι από τον Δημήτρη Μπάση. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσε έκθεση για τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη δράση της 2ης Μεραρχίας στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», της οποίας οι νέες εκδόσεις καθώς και οι εκδόσεις για τον ΔΣΕ τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Μαζική η συμμετοχή κόσμου στο Αγρίνιο
Μαζική η συμμετοχή κόσμου στο Αγρίνιο
Το Σάββατο, επίσης, έγινε Φεστιβάλ στη Λαμία, στο πάρκο Τσαλτάκη. Από νωρίς λειτούργησαν πολλά στέκια με βιβλία, σκάκι, αλλά και συζητήσεις για το σχολείο που θέλουμε και για τις εξελίξεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, Φοίβος Ιακωβίδης, και την κεντρική ομιλία ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας. Ακολούθησε εκδήλωση για το Προσφυγικό με αναφορές από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως το σήμερα και τις αιτίες που διώχνουν τους λαούς από τις εστίες τους, με τη συμμετοχή και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Μαγνησίας Λαμίας. Η εκδήλωση έκλεισε με γλέντι από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Χ. Ανωγειαννάκη.

Στην Πελοπόννησο

Το Φεστιβάλ πέρασε τις προηγούμενες μέρες και από μια σειρά πόλεις της Πελοποννήσου. Το Σάββατο έγινε εκδήλωση στον Πύργο, στο Πάρκο Κούβελου. Μικροί μαθητές έντυσαν με τις κιθάρες τους την αρχή του προγράμματος και έδωσαν τη σκυτάλη στο έργο του Γ. Ρίτσου «Επιτάφιος» που παρουσιάστηκε μέσα από απαγγελίες, αλλά και από τα μελοποιημένα κομμάτια του. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Με νεανική ροκ συναυλία και τη μουσική των «Black body radiation» ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, με το ραντεβού του κόσμου να ανανεώνεται στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μουσικό-θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες του Φεστιβάλ παρακολούθησαν τις βιντεοσκοπημένες διηγήσεις ανταρτών για τις εμπειρίες τους από την ένοπλη πάλη και την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στο Λαϊκό Διδασκαλείο, την ακαδημία δασκάλων, για να μάθουν γράμματα στα παιδιά της υπαίθρου, που είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε στα Τρόπαια. Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Λάππας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, κάλεσε σε συναγερμό και λαϊκή οργάνωση για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τις εναπομείνασες εργασιακές κατακτήσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Εκδηλώσεις έγιναν ακόμα στο Αργος και στην Κόρινθο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org