Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Από την Αλεξανδρούπολη
Από την Αλεξανδρούπολη
Το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή, να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία», ακούστηκε, συζητήθηκε, έδωσε δύναμη και αισιοδοξία και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10/9. Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε αθλητική επίδειξη kick boxing από αθλητές της Εθνικής Ομάδας και το γυμναστικό σύλλογο «Απόλλων» Αλεξανδρούπολης. Αίσθηση έκανε και το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για την προσφυγιά και τη μετανάστευση στο οποίο συμμετείχαν οι μουσικοί Μπάμπης Τσακαλίδης, Πέτρος Δούκας και Σοφία Γκολένη. Η βραδιά συνεχίστηκε με ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Αποτυπώματα» και έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι από την ορχήστρα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».

Κάθε ηλικία είχε το δικό της στέκι, ενώ ξεχωριστός χώρος λειτούργησε και για τους πιο μικρούς φίλους, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι συζήτησαν για την εξέλιξη του κόσμου. Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης και η δραστηριότητα για την εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξερεύνηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Με επιτυχία, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε και το 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κομοτηνή το Σάββατο 10/9, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ άνοιξαν με συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ και έκλεισαν με μεγάλη συναυλία από τους Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Γιοκαρίνη, Ν. Ζιώγαλα και Μ. Φάμελο, οι οποίοι με αγαπημένα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τη νεολαία.

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε εκτός των άλλων Μαθητικό Στέκι, όπου διοργανώθηκε παιχνίδι με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Επίσης, Στέκι ΑΕΙ στο οποίο πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Τι ανώτατη εκπαίδευση έχουμε ανάγκη σήμερα;», όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους φοιτητές σχετικά με διάφορες πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Ξεχώρισε και το Εργατικό Στέκι, στο οποίο υπήρχε αφιέρωμα για τα 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο.

Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» το ενδιαφέρον κίνησε η νέα έκδοση της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με τα υλικά της ημερίδας για την Εξέγερση της Δράμας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στις Σέρρες, την Παρασκευή 9/9, με ομιλητή τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Γραμματέα του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» από τον Παναγιώτη Γάζο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσίαση του έργου «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου. Ακολούθησε συναυλία από τους «Datsoon» και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους «Εραστές της Μουσικής». Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε και η έκθεση για τον ΔΣΕ καθώς και φωτογραφικό αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων και μεγαλύτερης ηλικίας, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ και στην Καβάλα, την Παρασκευή 9/9, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι της δεκαετίας του '40 και μεγάλη συναυλία με τους Λ. Παπαδοπουλο, Γ. Γιοκαρινη και Ν. Ζιώγαλα. Στο Μαθητικό Στέκι, οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο παιχνίδι «άκου τι είπαν». Στο Εργατικό Στέκι το ενδιαφέρον εργαζομένων και μη κίνησε το «δημοψήφισμα» capital exit or capital remain;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (12/9/2018)
Καλλιτεχνικό και πολιτικό αντάμωμα της νεολαίας (28/7/2018)
Δεκάδες πλούσιες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα (10/9/2016)
Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη τα σημερινά φεστιβαλικά ραντεβού (25/6/2016)
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα (23/6/2016)
Πολιτικές συγκεντρώσεις από την Κρήτη ως την Ηπειρο (10/9/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org