Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια εξαγοράς της λαϊκής ανοχής με ακάλυπτες επιταγές

Να μην κοιτάει τα «καθημερινά» προβλήματά του καλεί η κυβέρνηση το λαό, στο όνομα των «μεγάλων στόχων» του κεφαλαίου

Στη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους και τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης μέσα απ' τους πόρους που θα εξοικονομηθούν, εστιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής στο λαό που υποφέρει, ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Το ζήτημα, άλλωστε, των κρατικών χρεών και της δυνατότητας μεγαλύτερης κρατικής στήριξης του κεφαλαίου, διαπερνά κινήσεις συντονισμού κρατών - μελών της ΕΕ, όπως εκφράστηκε πρόσφατα και στην «ευρωμεσογειακή» διάσκεψη στην Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα επισκιάσει και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή, όπου αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν διαθέσεις.

Για το ίδιο ζήτημα παραπέμπουν και στη σημερινή ομιλία για την «κατάσταση της Ενωσης» του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, να διαμηνύει στον πρόεδρο της Κομισιόν: «Θέλουμε απαντήσεις για την οικονομία, την απασχόληση, την ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων Γιούνκερ, με διπλασιασμό των κεφαλαίων και την ισχύ του έως το 2019. Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κανόνες που τα τελευταία χρόνια χτύπησαν ανελέητα τις πλέον αδύναμες ζώνες, αρχίζοντας από την ανατολική Ευρώπη, κατεβαίνοντας στην Ελλάδα και φθάνοντας έως και την Ιταλία. Θέλουμε τη χρηματοδότηση έργων υψηλού ρίσκου (...) Θέλουμε επίσης μια χαλάρωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ανοίξει ο κ. Γιούνκερ το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ενδεικτική της βαρύτητας που η κυβέρνηση δίνει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες, ενώ υπηρετούν προτάγματα του κεφαλαίου, της επιτρέπουν να συντηρεί αυταπάτες στο λαό, ήταν και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, στον ρ/σ «Alpha» ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει κάτι... από Ανδρέα Παπανδρέου. «Υπάρχουν κοινά, συνδέουμε βέβαια 2 διαφορετικές περιόδους. Προσομοιάζουν τα χαρακτηριστικά τους. Προχτές ο Αλέξης πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τον Νότο. Ηταν κάτι που εμένα μου θύμισε, ας πούμε, Αντρέα (...) Αυτή η πρωτοβουλία ήταν καλή πρωτοβουλία και βέβαια θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Στη Γαλλία και την Ιταλία ήταν 1ο θέμα, έγιναν τόσες συζητήσεις. Ενοχλήθηκαν πολλοί και διάφοροι στην Ευρώπη και κάποιοι εδώ και ακριβοπληρωμένοι, έγραψαν ότι "μαζεύτηκαν 6 τύποι"».

«Ενας νέος ηγέτης, σε μια χώρα που έχει υποστεί όλα αυτά, παίρνει μια πρωτοβουλία και τελικά ανταποκρίνεται ένας Ολάντ, ένας Ρέντσι...», δήλωσε, και ευλόγησε τα «γένια» της κυβέρνησης, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, πρόσθεσε: «Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω τις καταστάσεις αλλά γίνεται προσπάθεια, ο Αλέξης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, να μην περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Εχουμε αδυναμίες και έχουμε κάνει λάθη στην προσπάθειά μας, αλλά δεν είμαστε θεοί. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολλών προβλημάτων, υπάρχει μια πραγματικότητα που παραλάβαμε, παραμένει όμως μια σταθερή και ασφαλής χώρα, αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και προσπάθειας».

«Αλλαγή σελίδας» με διαρκή επιδείνωση της ζωής του λαού

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, εμφανίστηκε στον «ΣΚΑΪ» καθησυχαστικός απέναντι στο κεφάλαιο, ότι οι αξιολογήσεις θα κλείσουν, δρομολογώντας εξελίξεις προς όφελός του. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η «θετική πορεία» της οικονομίας και πως τρία τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνουν μεταστροφή της οικονομίας και θεμελιώνεται ο κυβερνητικός ισχυρισμός για «αλλαγή σελίδας», την ώρα που καλπάζουν τα προβλήματα του λαού και νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα παλιά.

Στο μεταξύ, σε ρυθμούς συνεδρίου έχει τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τη σχετική προετοιμασία. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτώβρη και όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ θα το απασχολήσουν και ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου. Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι το πώς ο κομματικός μηχανισμός θα συμβάλει στην προσπάθεια υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και άμβλυνσης των λαϊκών αντιδράσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ