Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αμέτρητες οι ελλείψεις, χιλιάδες τα παιδιά εκτός εκπαίδευσης

Αύριο στις 6.30 το απόγευμα η σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Την πλαστή εικόνα που πλασάρει η κυβέρνηση περί «ομαλής λειτουργίας» και των ειδικών σχολείων, έρχεται να διαψεύσει η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, για άλλη μια σχολική χρονιά, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, για άλλη μια χρονιά, είναι αναγκασμένα να μένουν σπίτι τους, καθώς οι ελλείψεις σε βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. Αποτέλεσμα είναι ειδικά σχολεία είτε να μην άνοιξαν καν (όπως το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου, όπου είναι εγγεγραμμένα περίπου 130 παιδιά και δεν υπάρχει ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό), είτε να υπολειτουργούν (στο 6ο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου λειτουργεί μόνο η πρώτη τάξη κι αυτή με τρίωρα), ενώ το πρόβλημα της μεταφοράς από και προς το σχολείο παραμένει, με τα 26 Ειδικά Σχολεία πανελλαδικά που έχουν δικά τους μέσα μεταφοράς, να μην έχουν προσωπικό να τα κινήσουν και να τα κινεί ο στρατός...

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν μετά από περιοδεία στελεχών του ΠΑΜΕ σε Ειδικά Σχολεία στην Καισαριανή και στο Παγκράτι. Στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη» λείπουν 2 ειδικοί δάσκαλοι, 2 βοηθητικό προσωπικό, 7 ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 1 γυμνάστρια, συνολικά δηλαδή 12 εργαζόμενοι. Στο 1ο ΕΛΕΠΑΠ Παγκρατίου, όπου φοιτούν παιδιά με βαριές αναπηρίες, λείπουν 6 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 2 νοσηλευτές, 6 ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 1 μουσικός, 1 εκπαιδευτικός για Η/Υ και έτσι... μόνο τρία παιδιά πήγαν σχολείο σε σύνολο περίπου 50 παιδιών. Στο 2ο ΕΛΕΠΑΠ Παγκρατίου λείπουν 8 άτομα ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 5 βοηθητικό προσωπικό και 1 νοσηλεύτρια.

Στη Γ' Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθηνών 22 εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης κρίθηκαν υπεράριθμοι και μεταφέρθηκαν στην Ειδική Αγωγή (που δείχνει ότι η στελέχωση της Ειδικής Αγωγής γίνεται και με αφαίμαξη της γενικής εκπαίδευσης), ωστόσο τα Ειδικά του Αιγάλεω που ανήκουν στη Διεύθυνση, ανοίγουν την Παρασκευή (ενώ έκαναν αγιασμό χτες), έχοντας και πάλι τεράστιες ελλείψεις σε βοηθητικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Πέρα από τα ειδικά σχολεία όμως, η υποστελέχωση και της γενικής εκπαίδευσης δημιουργεί προβλήματα στην Ειδική Αγωγή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που φέρνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», για το δημοτικό σχολείο του Μούδρου όπου η Β' τάξη με 24 μαθητές έχει 2 διαγνωσμένα παιδιά από το ΚΕΔΔΥ με μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζεται να σπάσει σε δυο τμήματα, όμως αυτό χρειάζεται επιπλέον δάσκαλο... Επίσης, στο νησί, χωρίς δάσκαλο παραμένουν τα Τμήματα Ενταξης των δημοτικών σχολείων Μούδρου και Κοντοπουλίου, ενώ σε κανένα νηπιαγωγείο και δημοτικό δεν τοποθετήθηκε δάσκαλος και νηπιαγωγός παράλληλης στήριξης.

Στοιχεία για την ελλιπή λειτουργία των ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας και Λάρισας και την αδυναμία έκδοσης γνωματεύσεων, φέρνει επίσης στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του Κόμματος Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης. Σημειώνουν ότι στο ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας από τις 9 οργανικές θέσεις που υπάρχουν καλύπτονται αυτήν τη στιγμή μόνο οι πέντε και το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις περίπου 500 αιτήσεις που εκκρεμούν για αξιολόγηση - διάγνωση. Αντίστοιχα στο ΚΕΔΔΥ Λάρισας, όπου εκκρεμούν πάνω από 300 αιτήσεις για διάγνωση, υπάρχουν 14 οργανικές θέσεις, αλλά για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται επιπλέον 3 ψυχολόγοι, 2 λογοπαιδικοί, 1 εργοθεραπευτής, 3 κοινωνικοί λειτουργοί. Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του στη Βουλή απαιτεί την κάλυψη των παραπάνω, αλλά και όλων των ΚΕΔΔΥ της χώρας με μόνιμο προσωπικό, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Αύριο η σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

O Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων συνδιοργανώνουν πλατιά σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Καλούν τους γονείς να συζητήσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δημόσια και ιδιωτική Ειδική Αγωγή, να οργανώσουν τον αγώνα για να ανοίξουν κανονικά όλα τα ειδικά σχολεία με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό με ασφαλή και δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ