Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο γνώριμο και ιστορικά φορτισμένο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ. με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου, η νεολαία και οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ, αλλά και να συμμετάσχουν στις πολύμορφες δραστηριότητες που προγραμματίζονται.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, με πλούσιο υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ: Στους κεντρικούς χώρους η Εκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», καθώς και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στο Εργατικό Στέκι η έκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870 - 1936».

Ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ προγραμματίζονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Αύριο Πέμπτη, πρώτη μέρα:

Στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Στέκι, συζήτηση με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς», και ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στις 8.30 μ.μ., στο Μαθητικό Στέκι, συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», και ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή η κεντρική συζήτηση, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμος, προσφυγιά. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ», με ομιλητές τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (9.15 μ.μ.).

Το Σάββατο, 17 Σεπτέμβρη, στον Παιδότοπο, συζήτηση με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;» και ομιλήτρια την Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα στις 3 μεγάλες σκηνές έχει ως εξής:

Πέμπτη, 15 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Νικολούδη και Ανθή Τατσιούλη, Fortissimo σε διασκευές κλασικής μουσικής, Μελίνα Κανά.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Γόνιμο», Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τη Θεατρική Ομάδα και το Συγκρότημα του ΠΑΜΕ, Μανώλης Παπουλιάς και «Μουσικόφρονες», Πετρολούκας Χαλκιάς - Γιάννης Λίτσιος.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Dream Sider, Χάτου Δέρα, Γιαλός - Feel, Εκμέκ, Imam Baildi.

Παρασκευή, 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι με τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά, Group Parody, Γλυκερία.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Tale e Quale, Χειμερινοί Κολυμβητές, Αγάθωνας.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Sonic Piston, Απτυχίωτοι, Σαββίδης - Γεωργιάδης, Γουρούνια στο διάστημα, Kazoo, Μπλε.

Σάββατο, 17 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (9.30 μ.μ.), Φίλιππος Πλιάτσικας.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων, Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμποχωρίου Ημαθίας, Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, Γιώργος Μαργαρίτης.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Regulators, D - Bags, Datsoon, Κίτρινα Ποδήλατα, Onirama.

Το πρόγραμμα των περιπτέρων

Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με σύνθημα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους! Πάλεψε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο». Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιείται παιχνίδι Quizdom με ερωτήσεις για το θέμα των ναρκωτικών, τις αιτίες του φαινομένου και τη θέση του ΚΚΕ.

Επίσης, θα υπάρχει παρουσία Συλλόγων στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», αλλά και των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και «ΑΡΓΩ».

Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ. Και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση».

Την Παρασκευή 16/9, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες πολλών Οργανώσεων Βάσης από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που με καλαίσθητο και εύστοχο τρόπο θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε μια σειρά από αντιδραστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στα αμφιθέατρα.

Μαθητικό Στέκι. Και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν: Προτάσεις της ΚΝΕ προς τους μαθητές για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ. Προβολή συλλογικών εργασιών που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Διαγωνισμός γκράφιτι με θέμα «Ζωγραφίζουμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο...».

Την Πέμπτη, οι μαθητές Γυμνασίου θα πάρουν μέρος σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο».

Την Παρασκευή 16/9 θα παρουσιαστούν διαδραστικά παιχνίδια όπως το «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ», παιχνίδι Quizdom, ενώ στη συνέχεια θα προβληθούν μαθητικές εργασίες πρότζεκτ.

Το Σάββατο 17/9 θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», στο οποίο θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά σχήματα.

Παιδότοπος. Το δικό τους ξεχωριστό χώρο θα έχουν και τα παιδιά. Θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες που προετοίμασε με μεράκι ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Θα υπάρχει παράλληλα και γωνιά για τους γονείς, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, ανησυχίες και προβληματισμούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 15/9, χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια, «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μουσικά όργανα, επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές, πάρτι.

Παρασκευή 16/9, χειροτεχνίες, «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, «Μαθαίνουμε κόλπα από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα...», μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν.

Σάββατο 17/9, φθινοπωρινές χειροτεχνίες και κατασκευές με υλικά της φύσης, θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους, το έργο «Τα παιδιά που φέραν την ειρήνη...», Θέατρο σκιών «Ο καραγκιόζης» από τον Α. Αγαπίου.

Στο χώρο θα υπάρχει γωνιά facepainting και lego.

Δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά, οργανώνονται και τις τρεις μέρες.

Την Πέμπτη 15/9, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του κομμουνιστή χαράκτη Τάσσου και να δοκιμάσουν να γίνουν και οι ίδιοι μικροί χαράκτες. Στη συνέχεια, σε ομάδες, θα πραγματοποιήσουν πρωτότυπα πειράματα φυσικής και χημείας, ενώ στο τέλος της μέρας η παιδική Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα της συγγραφέα Αλκης Ζέη.

Την Παρασκευή 16/9, οι επισκέπτες του χώρου θα περιηγηθούν με τη φαντασία τους πίσω στο χρόνο, με τη δραστηριότητα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους...;», φτιάχνοντας τις δικές τους εντυπωσιακές κατασκευές. Τη σκυτάλη θα πάρει το παιχνίδι «Η ιστορία... αλλιώς», ένα παιχνίδι ερωτήσεων και γνώσεων.

Το Σάββατο 17/9, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογικές ζωγραφιές ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο. Ξεχωριστή θέση θα έχουν ακόμη οι δραστηριότητες με αφορμή το Προσφυγικό, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Σαββάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ