Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα χαρτιά η αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Για άλλη μια φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε με γενικολογίες «25 μέτρα, δράσεις και προγράμματα». Ομως, με συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης συνοδεύονται μόνο μερικά από αυτά

Μερικές μόλις βδομάδες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο επιβάλλεται στους κατοίκους της χώρας ένα πρόσθετο χαράτσι, το λεγόμενο σεισμόσημο, ώστε να αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφών από σεισμούς, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες 25 μέτρα, δράσεις και προγράμματα που υποτίθεται πως έχουν παρθεί ή... θα παρθούν για την αντισεισμική προστασία της χώρας κατά την τριετία 2000 - 2002!

Ετσι, ενώ είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, πως τα κονδύλια που διατίθενται σε αυτό τον τομέα αλλά και για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων είναι «ψίχουλα», το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε τους πληγέντες από τους σεισμούς, ότι - μεταξύ άλλων «ο ΟΑΣΠ δημιούργησε σελίδα στο διαδίκτυο», «θα συσταθεί εθελοντική ομάδα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών»...

Τα μέτρα χωρίζονται σε πέντε τομείς (σ.σ. πολλά από αυτά έχουν ανακοινωθεί μετά από παλαιότερους σεισμούς, όπως και τώρα μετά τον πρόσφατο της Σκύρου):

  • Εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου (σύνταξη νέου χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας και νεοτεκτονικών χαρτών, εκπόνηση μικροζωνικών μελετών για την οικιστική ανάπτυξη, εκπόνηση μικροζωνικής μελέτης της Αττικής, ανάθεση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας).
  • Ενημέρωση των πολιτών (υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία, διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων δασκάλων και καθηγητών, προγράμματα ενημέρωσης πληθυσμού, σύσταση και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, παραγωγή σύγχρονου ενημερωτικού υλικού, ενημέρωση μέσω διαδικτύου, σύνταξη μελετών και προγραμμάτων κοινωνικής αντισεισμικής άμυνας).
  • Ενίσχυση της αντισεισμικής ικανότητας των κτιρίων (νέος αντισεισμικός κανονισμός, κανονισμός οπλισμένου σκυροδέματος, καθιέρωση κανονισμού επισκευών και ενισχύσεων, πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κτιρίων, σύνταξη νέων προδιαγραφών υλικών και έλεγχος ποιότητας, θεσμοθέτηση μέτρων διασφάλισης της ποιότητας των ιδιωτικών κτιρίων, μελέτες και προγράμματα αντισεισμικής τεχνολογίας).
  • Βελτίωση των σεισμολογικών δικτύων (σύσταση και λειτουργία εθνικού δικτύου σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων).
  • Σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης (σύνταξη σχεδίου «Ξενοκράτης», έκδοση ειδικών θεμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευή εξοπλισμού διάσωσης εγκλωβισμένων).

Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει συνολικό κόστος αυτών των μέτρων, γιατί απλούστατα τα περισσότερα είναι στα χαρτιά. Πάντως αναφέρει κάποια σκόρπια ποσά, όπως για την εκπόνηση μικροζωνικής μελέτης της Βορειοανατολικής Αττικής, την ανάθεση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, τη σύνταξη μελετών και προγραμμάτων κοινωνικής αντισεισμικής άμυνας, τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων, που θα κοστίσουν συνολικά 2,135 δισ. δραχμές.

Η «αποκατάσταση» στην Αττική

Την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει αντισεισμικά σχέδια επί χάρτου, η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Αττικής προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Μάλιστα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί από τους σεισμοπλήκτους να μην προλάβουν να πάρουν ούτε καν τις ισχνές επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις που εγκρίνει η κυβέρνηση, για να φτιάξουν τα σπίτια τους, καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Αυγούστου και ενδεχομένως να μη δοθεί άλλη παράταση...

Συγκεκριμένα, ενώ έχουν περάσει ήδη πάνω από είκοσι δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, οι σεισμόπληκτοι για τους οποίους έχουν εγκριθεί άδειες επισκευής από τους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων δεν υπερβαίνουν το 19,5%, όσων είχαν πληγεί από το σεισμό και είχαν χαρακτηριστεί τα κτίσματά τους ως «κίτρινα»!

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις 12 Ιούνη είχαν υποβληθεί στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) 11.292 αιτήσεις για επισκευή από τις οποίες είχαν εγκριθεί οι 8.788. Νούμερο που αντιπροσωπεύει το 19,5% των κτιρίων που είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα από τους δευτεροβάθμιους ελέγχους και τα οποία ανέρχονται σε 45.000.

Οσον αφορά τις ανακατασκευές των «κόκκινων», δηλαδή των κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί, και εδώ η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Από ένα σύνολο 6.500 κατεδαφιστέων κτιρίων, μέχρι τις 12 Ιούνη είχαν υποβληθεί 3.499 αιτήσεις στα ΤΑΣ εκ των οποίων είχαν εγκριθεί οι 2.828, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 43,5% του συνόλου.

Κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις αυτές είναι προφανώς τα τιμολόγια - κοροϊδία που θέσπισε η κυβέρνηση για τις εργασίες επισκευής και ανακατασκευής, που οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες σε αδυναμία να αναλάβουν το επιπλέον κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ