Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δυσκολίες στα παζάρια για τον «τρίτο πόλο»...

Εδωσαν και πήραν τα παζάρια όλη τη βδομάδα που πέρασε ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο πρώτο θετικό αποτέλεσμα, όσον αφορά το εγχείρημα αναμόρφωσης του χώρου της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας.

Πρόκειται, είναι αλήθεια, για δύσκολο εγχείρημα και βέβαια το θέμα δεν είναι τα διαδικαστικά ζητήματα που προβάλλονταν όλη τη βδομάδα από δηλώσεις στελεχών και διάφορα ΜΜΕ.

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κύρια δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και η αναγνώρισή του, άμεση ή έμμεση, από την Ευρωπαϊκή Ενωση αντικειμενικά δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για τον εν λόγω χώρο του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι «πρωτοβουλίες» του ΣΥΡΙΖΑ, να διοργανώσει το περασμένο Σάββατο συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), δείχνουν ότι έχει πάρει και επίσημα το «πάνω χέρι» και αναγνωρίζεται ως βασικός συνομιλητής, από τους σοσιαλδημοκράτες «εταίρους» του. Είναι χαρακτηριστικά εδώ τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι στο εσωτερικό της χώρας τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας αρνούνται να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση είπε: «Μπορούν από την πλευρά τους να έχουν όποια στάση και συμπεριφορά θέλουν, αλλά όταν μιλάνε οι άλλοι μαζί σου και σε προσκαλούν, πρέπει να ανταποκρίνεσαι. Δεν είναι μόνο λόγοι πολιτικής ηγεμονίας στο εσωτερικό, που είναι κι αυτό μια θεμιτή επιδίωξη. Δηλαδή, ποιος δεν θέλει να ηγεμονεύσει; Αλλά είναι και για λόγους εθνικού συμφέροντος», δηλαδή των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Αντικειμενικά, ο λεγόμενος «τρίτος πόλος» είναι υποχρεωμένος να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Αλλωστε, το ρόλο της δύναμης κυβερνητικής συνεργασίας με έναν από τους δύο καλείται να παίζει το επόμενο διάστημα. Αυτό, όμως, καθεαυτό το ζήτημα, δηλαδή με ποιον θα πρέπει να επιδιώκει συνεργασία είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων.

Θα «κουμπώσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ή με τον «κεντροδεξιό πόλο» με κορμό τη ΝΔ, που αυτοπροβάλλεται ως «μεταρρυθμιστική δύναμη»;

Στο φουλ οι διεργασίες

Αυτό ακριβώς που αναδείχτηκε όλη την τελευταία βδομάδα από την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι, τις απανωτές δηλώσεις των προέδρων τους και τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν ακριβώς, οι διεργασίες για το «με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν». Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στον «Real» ως βασική διαφορά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ότι η ηγεσία του τελευταίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς, αντιθέτως, δεν βλέπουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν διαλύσει τη χώρα», ούτε θα συμμετέχουμε σε «οικουμενική σούπα» είπε.

Ενώ την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι σε ενδεχόμενο εκλογών, «το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο μαζί με τους συμμάχους του, εκτός αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν τρίτο εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πόλο». Ωστόσο, απαντώντας στα όσα προσάπτει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι ότι δηλαδή «καλοβλέπει» και τη ΝΔ, ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Η κ. Γεννηματά ήταν υπουργός της δεξιάς. Υπουργός μίας κυβέρνησης που είχε πρώτο ρόλο η ΝΔ. Πριν ανακαλύψουν το χάος, συγκυβερνούσαν με τη ΝΔ»...

Είχαν προηγηθεί η απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού για συνάντηση των αντιπροσωπειών τους, όπως και τα όσα είχε αναφέρει η Φ. Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης η Φ. Γεννηματά σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του Ποταμιού έως εκείνη τη στιγμή και τα «ήξεις αφήξεις» του, είπε ότι η ηγεσία του Ποταμιού «ανατρέπει τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας τη βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ».

«Εκκλήσεις» και «ανοιχτά παράθυρα» προς πάσα κατεύθυνση

Σημείωσε, ωστόσο, σε άλλο σημείο στη διάρκεια της ομιλίας της ότι: «Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν την κοινή προσπάθεια, πάνω από επιμέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα».

Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση διαφαίνεται και από τα όσα ανέφερε η Φ. Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, όπου έκανε άλλη μία έκκληση, αυτήν τη φορά στο εσωτερικό του χώρου, δείχνοντας ότι ακόμα υπάρχουν στελέχη που «ψάχνονται» με ποιον θα πάνε. «Αφήσαμε πίσω μας - είπε - κάναμε στην άκρη τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία. Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε (...) Αλλά και η επιλογή της αποχής αρκετών κορυφαίων στελεχών δεν είναι παράδειγμα συνέπειας. Ομως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν είχαν όλοι τα ίδια κίνητρα».

«Σπρώχνουν» το «εγχείρημα» τα αστικά επιτελεία

Η σημασία που έχει για την αστική τάξη η διαμόρφωση του τρίτου πόλου φαίνεται και από τα δημοσιεύματα αστικών ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα της «Καθημερινής». Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στις 6 Σεπτέμβρη αναφέρεται σχετικά: «Η ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς θα δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας, μετριοπάθειας και κυβερνησιμότητας»...

Προσθέτει πως «για να πετύχει το εγχείρημα, δεν αρκεί η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού ή ακόμη και του ΚΙΔΗΣΟ που έχει κουράσει με τις διαφοροποιήσεις και τις "αντιστάσεις". Πρέπει η σύνθεση των ρευμάτων και η πρόσθεση των ποσοστών να ξεπερνά τις δυνάμεις που καταγράφουν σήμερα τα κόμματα αυτά».

«Παρά τις υπαρκτές διαφορές, είναι σαφές ότι το δικό τους, αλλά και, κυρίως, το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει τη συμπόρευση όλων αυτών των διάσπαρτων δυνάμεων που έχουν τη δυνατότητα να διαβουλευθούν και να συνεργασθούν με τα μεγάλα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και στα αριστερά τους»...


Α.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις(2017-02-14 00:00:00.0)
Συνέχεια με αμφιβολίες και προειδοποιήσεις(2017-01-18 00:00:00.0)
Ψάχνει ενισχυμένη θέση ανάμεσα στο δίπολο(2016-09-20 00:00:00.0)
Αλισβερίσια και παζάρια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2016-06-12 00:00:00.0)
Αναζητά ρόλο κρίκου σε «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση(2016-05-18 00:00:00.0)
Εκαναν το «πρώτο βήμα» στη «συνεννόησή» τους(2016-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ