Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η Τουρκία παραμένει κρίσιμος πρωταγωνιστής στο αιματηρό παζάρεμα

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) δημιούργησε νέα δεδομένα, επιμένει η Τουρκία
Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) δημιούργησε νέα δεδομένα, επιμένει η Τουρκία
Χωρίς να επιτρέπονται απόλυτα συμπεράσματα όπως αυτά που κυριαρχούν συχνά σε αστικές αναλύσεις, η Τουρκία παραμένει «πρωταγωνιστής» στο σφοδρό παζάρεμα ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο τις πατρίδες του συριακού και του ιρακινού λαού, που έχει όμως προεκτάσεις στις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνέχιση της «Ασπίδας Υπεράσπισης του Ευφράτη» (με την οποία στοχοποιείται όχι μόνο ο ISIL - «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και οι ένοπλες ομάδες των Κούρδων της Συρίας) που ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου στη βόρεια Συρία και το περιεχόμενο των επαφών που έγιναν την περασμένη βδομάδα ανάμεσα σε Τούρκος και αξιωματούχους των ΝΑΤΟ και ΕΕ έδειξαν ότι η τουρκική πλουτοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αξιώσεις τα στρατηγικά της συμφέροντα, να αξιοποιεί στο έπακρο τα περιθώρια που της δίνει η συμμετοχή της σε διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, αλλά και να αναζητά εναλλακτικούς «διαύλους», δεδομένης και της ρευστότητας που χαρακτηρίζει σταθερά τις ενδοϊμπεριαλιστικές συνεργασίες.

Οι αυξημένες προσδοκίες της τουρκικής πλουτοκρατίας αποτυπώνονται και στην αρθρογραφία των αστικών ΜΜΕ.

Ετσι, την περασμένη Τετάρτη, κεντρική ανάλυση της «Χουριέτ» σημείωνε: «Είναι σαφές ότι η ειρήνη της Τουρκίας με τη Ρωσία και η αλλαγή στην πολιτική σχετικά με τη Συρία - θέτοντας ως προτεραιότητα την ήττα του ISIL και όχι την αποχώρηση Μπασάρ αλ-Ασαντ - άλλαξαν τις ισορροπίες και τον καταμερισμό ρόλων στη Συρία. Αυτό έγινε αποτελεσματικό εξαιτίας της μέγιστης αναδιοργάνωσης στο στρατό που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα η Τουρκία αποτελεί ισχυρό παίκτη, καθώς ανέλαβε έναν πιο ενεργό, μαχητικό ρόλο ενάντια στον ISIL».

Ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Τουρκία τονίζοντας ότι αυτή παραμένει «υψηλής αξίας» μέλος της λυκοσυμμαχίας (φωτ. από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο)
Ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Τουρκία τονίζοντας ότι αυτή παραμένει «υψηλής αξίας» μέλος της λυκοσυμμαχίας (φωτ. από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο)
Ενώ ενδεικτικά είναι και όσα υπογράμμιζε την αμέσως επόμενη μέρα η «Σαμπάχ»: «Είναι καθαρό ότι οι μάχες στη βόρεια Συρία που είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ, δε θα συνεχιστούν μόνο ανάμεσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) που στηρίζει η Τουρκία και το «Ντάες» (σ.σ. Αραβικό ακρωνύμιο για το Ι.Κ. ή τους YPG). Μετά από κάποιο σημείο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναμειχθούν, καθιστώντας τη Ρωσία ξανά ενεργότερη. Και δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι τελικά, το αιματηρό συριακό καθεστώς και ο μακρόχρονος υπερασπιστής του το Ιράν δε θα μείνουν απέξω. Εν ολίγοις, η πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Συρία μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη στο αμέσως επόμενο μέλλον - εκτός αν οι ΗΠΑ εντοπίσουν τα λάθη τους στην περιοχή, σταματήσουν να κάνουν σχέδια χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές ομάδες ως εντολοδόχους και αποφασίσουν να επιλέξουν το σωστό μονοπάτι».

Ο Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα και η «λύση» για το Ιντσιρλίκ

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυε μεσοβδόμαδα ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» «άλλαξε την άποψη του κόσμου για την περιοχή. Δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σενάριο στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή δεν έχει τη συναίνεση της Τουρκίας».

Είναι σαφές άλλωστε, ότι η Τουρκία, ως ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ως μια μεγάλη χώρα - μέλος και των G-20, αλλά και ως μια κρίσιμη στρατιωτική δύναμη (έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ), με μεγάλο «βάρος» για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή (και παραπέρα) δεν είναι ένας «εταίρος» που εύκολα μπορεί να προσπεραστεί. Οπως, βέβαια, εξίσου σαφές πρέπει να είναι και ότι το ίδιο το τουρκικό κεφάλαιο δεν θα παραιτηθεί εύκολα από συμμαχίες που του είναι χρήσιμες, σε μια περίοδο που ανησυχεί έντονα για διάφορες ανακατατάξεις που κυοφορούνται, σε γεωπολιτικό αλλά και γεωγραφικό επίπεδο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πρέπει να εξεταστούν εξελίξεις όπως η «λύση» που βρέθηκε στη διαφωνία Τουρκίας - Γερμανίας για τη δυνατότητα Γερμανοί βουλευτές να επισκέπτονται τις στρατιωτικές δυνάμεις που το Βερολίνο διατηρεί στη βάση του Ιντσιρλίκ. Η Αγκυρα τελικά έδωσε τη σχετική άδεια, μετά από «μια δήλωση ότι η απόφαση για την αποκαλούμενη γενοκτονία δεν είναι νομικά δεσμευτική», όπως εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην «πίκρα» που είχε προκαλέσει στην κυβέρνησή του η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή. Ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μίλησε για το «ένα ένα βήμα μπροστά» που έκαναν οι διμερείς σχέσεις μετά τη «διευθέτηση» αυτή.

Την ίδια στιγμή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέφτηκε την Αγκυρα, τόνισε «τον ουσιώδη ρόλο» που η Αγκυρα παίζει στη Συμμαχία, αλλά και τη «στρατηγική θέση» της χώρας, τονίζοντας ότι θα παραμείνει «ισχυρό και υψηλής αξίας μέλος του ΝΑΤΟ». Καταδικάζοντας επανειλημμένως τα γεγονότα της 15ης Ιούλη και σημειώνοντας ότι «μια ισχυρή και δημοκρατική Τουρκία είναι ουσιαστική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής», ευχαρίστησε την Αγκυρα για τη δέσμευσή της η «αντιμετώπιση» όσων ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος να γίνει «σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας». Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τουρκία για τη «συμβολή» της σε πολλές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής στο Αφγανιστάν αλλά και της «παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για τη διακοπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων».

Στην τουρκική πρωτεύουσα, όμως, βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής την αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας. Στις δηλώσεις της, η Ευρωπαία αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «η συνεργασία θα συνεχιστεί» σε θέματα όπως η κατάργηση των θεωρήσεων και η επέκταση του καθεστώτος τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε «οι δύο πλευρές να συζητάμε περισσότερο η μια με την άλλη και λίγο λιγότερο η μία για την άλλη». Είπε ακόμα ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν και το Κουρδικό. Ο Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να βρούμε από κοινού τις λύσεις, να μοιραστούμε τις δυσκολίες και να εφαρμόσουμε από κοινού τις λύσεις».

Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, ο Ερντογάν συζήτησε για τη Συρία δυο φορές την περασμένη βδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, αν και - βέβαια - η Μόσχα εξακολουθεί να εκφράζει την «ανησυχία» της για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Αλλαγές και στο χάρτη;

Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν διεργασίες σε πολλά επίπεδα.

Ενδεικτικές είναι ακόμα διάφορες πληροφορίες ή δηλώσεις που μεταδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες: Καταγράφουμε δύο ακόμα σημεία: Την ώρα που οι διπλωματικές διεργασίες πυκνώνουν (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχιζόταν νέα μαραθώνια συνεδρίαση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΗΠΑ Σ. Λαβρόφ και Τζ. Κέρι για τη Συρία), ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, δήλωνε προχτές: «Δεν ξέρω αν η Συρία και το Ιράκ μπορούν να είναι πάλι ενιαίες χώρες. Εχουν σημειωθεί τέτοια αιματοχυσία, τέτοια καταστροφή, τόσες εντάσεις και σεχταριστικές διασπάσεις... Αναρωτιέμαι αν θα δούμε, στη διάρκεια της ζωής μου, τη δημιουργία μιας κεντρικής κυβέρνησης και στις δύο χώρες που θα έχει την ικανότητα να κυβερνά δίκαια». Ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προβλέψει ένα είδος ομοσπονδιακής δομής που θα κυβερνά αυτόνομες περιοχές.

Τέλος, ενδιαφέρον είχε ένα από τα τηλεγραφήματα που διακίνησε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP) την Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτό, στις ομάδες που «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμβουλοι» εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους», είναι και ένοπλες ομάδες Κούρδων από το Ιράν. Το πρακτορείο κατονόμαζε συγκεκριμένα το «Κόμμα Ελευθερίας του Κουρδιστάν» «μία από τις αρκετές κουρδικές φατρίες του Ιράν που αυτήν τη χρονιά εξαπέλυσαν επιθέσεις και μέσα στο Ιράν...» Το AP μετέδωσε και δηλώσεις στελεχών της σύμφωνα με τις οποίες οι επιθέσεις ενάντια στο ΙΚ «ποτέ δεν αποτέλεσαν εναλλακτική» για τον αγώνα τους ενάντια στην ιρανική κυβέρνηση...


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ