Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πόλεμος και Ειρήνη» στην Αλκυονίδα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 188 χρόνων από τη γέννηση του Λέοντος Τολστόι, ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» θα προβάλλει, αύριο Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, το σοβιετικό αριστούργημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Σεργκέι Μπονταρτσούκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τολστόι.

Στις 12 το μεσημέρι θα προβληθεί το Α' μέρος και στις 16.00 το Β' μέρος. Το εισιτήριο και για τα δύο μέρη κοστίζει 5 ευρώ.

Το έπος «Πόλεμος και Ειρήνη» του Σεργκέι Μπονταρτσούκ προβλήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του '60, σε εκδοχή 263 λεπτών. Τώρα, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να δει την ταινία στην ολόκληρη βερσιόν, 427 λεπτά, σε δύο μέρη. Είναι αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η υπερπαραγωγή του Μπονταρτσούκ κατόρθωσε να μεταφέρει τον τεράστιο όγκο του μυθιστορήματος του Λ. Τολστόι στον κινηματογράφο, χωρίς στην πορεία να χάσει τον έλεγχο, επιστρέφοντας πάντα στην ουσία του θέματος, των ανθρώπων στη δίνη της ιστορίας, εξισορροπώντας το θεαματικό, το ανθρώπινο και το διανοητικό στοιχείο. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, μέσα από την ιστορία 5 οικογενειών της αριστοκρατίας, δεν είναι ούτε ο Ναπολέων, ούτε ο αντίπαλος στρατηγός Κουτούζοφ, αλλά οι απλοί άνθρωποι, οι στρατιώτες και ο λαός, το μωσαϊκό της Ρωσίας και οι βαθύτερες σκέψεις του συγγραφέα πάνω στις έννοιες πατριωτισμός, ανθρωπισμός και ηθική. Η ταινία γυριζόταν επί 5 χρόνια, με τεράστιο καστ (120.000 οι κομπάρσοι), με αυθεντικές στολές, ενώ κινητοποιήθηκε και ο Κόκκινος Στρατός για την ακριβή αναπαράσταση των μαχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ