Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιλαϊκές της συμμαχίες

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Copyright 2016 The Associated

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εξαντλήσει όσα περιθώρια της δίνει η συνεργασία και συμμετοχή της σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές «παρέες» προσπαθεί η τουρκική πλουτοκρατία, στο φόντο αντιθέσεων που παραμένουν ανάμεσα στην ίδια και στενούς της «εταίρους», με έκφραση και στις εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, γενικά σε διάφορα «μέτωπα» της Μέσης Ανατολής.

Χτες, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αρκετές βδομάδες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε η Δύση για «καθυστερημένες αντιδράσεις» στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλωσόρισε «τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό ενάντια στο ISIL (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος" - "ΙΚ") και ειδικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, γιατί είναι καθοριστική», μοιάζοντας να προσπαθεί να προσπεράσει τις «τριβές» που τελευταία έχουν προκληθεί μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Χτες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα γεγονότα της 15ης Ιούλη, επισημαίνοντας ότι «μια ισχυρή και δημοκρατική Τουρκία είναι ουσιαστική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όσοι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος «να αντιμετωπίσουν τις δέουσες νομικές διαδικασίες» και τη «βεβαιότητά» του ότι «η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες στο κέντρο της Συμμαχίας μας».

Στο μεταξύ, στην τουρκική πρωτεύουσα συναντήθηκαν χτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ξεχώρισαν οι αναφορές στις δυσκολίες αλλά και στη σημασία που έχει η διμερής συνεργασία για το Μεταναστευτικό.

Ο Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, τόνισε ότι «υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να βρούμε από κοινού τις λύσεις, να μοιραστούμε τις δυσκολίες και να εφαρμόσουμε από κοινού τις λύσεις». Πάντως, να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι τουρκικές «γκρίνιες» ως προς την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που προβλέπει η διμερής συμφωνία του περασμένου Μάρτη. Από τη Λισαβόνα, προχτές, ο Τσελίκ διαμαρτυρήθηκε πάλι για τα λιγοστά χρήματα που οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει για την «αρωγή» των προσφύγων στην Τουρκία, σχολιάζοντας ότι η Αγκυρα θα θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί μόνο όταν κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό. Εξέφρασε έτσι τη μη ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για τις ανακοινώσεις που έκανε η Κομισιόν, προχτές, ότι προσφέρει 348 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως «ανθρωπιστική βοήθεια» για τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ