Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τις 19 Σεπτέμβρη η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων

Με 225 ταινίες από 58 χώρες, ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτέμβρη στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Ελληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στη μικρή φόρμα, αντιμετωπίζοντας τη μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: την Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, με σύμμαχο την ίδια την πόλη, που το αγκαλιάζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, «αντεπιτίθεται»: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει το διεθνή χαρακτήρα του. Από φέτος η διοργάνωση αποκτά ένα σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος.

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών - είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχεια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν τη χρονιά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Αντώνη Παπαδόπουλο, «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία - κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος, ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το Προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημποριά, αλτσχάιμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους.

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβάλλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν. Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ