Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πρωτοστατούμε για να γεννηθούν εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης παντού!

Αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση του Γιώργου Πέρρου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Motion Team

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα. Να απαντήσουμε με διεκδικητικό πνεύμα στην παγίωση της ζωής με τα ελάχιστα που μας αγκαλιάζει από παντού, για να προστατευτούν και να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Να φωνάξουμε δυνατά «καμία συνθηκολόγηση» με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά, με την ανεργία. Για να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και από καλύτερες θέσεις το νέο γύρο επίθεσης.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων, την πρόταση νόμου που θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, εκτός από τη φασιστική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στηρίζουμε το περιεχόμενο που προβάλλεται:

  • Κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές
  • Κάτω οι φόροι. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο.
  • Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, να επιλέξουν και να χρησιμοποιήσουν την πιο ουσιαστική και δυναμική επιλογή που έως σήμερα βρίσκεται αδρανοποιημένη. Να επιλέξουν χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις και αναστολές το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, το δρόμο της ολομέτωπης σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και το πολιτικό προσωπικό τους.

Δύο επιλογές έχουμε σήμερα!


Motion Team

Σήμερα, φανερώνονται όλο και πιο καθαρά οι δύο διαφορετικοί δρόμοι και οι δύο διαφορετικές επιλογές που ξεδιπλώνονται μπροστά σε κάθε εργαζόμενο.

  • Η πρώτη είναι δοκιμασμένη και πολυχρησιμοποιημένη! Στηρίζεται σε υποσχέσεις για καλυτέρευση της ζωής του λαού μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με αλλαγή διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι ο δρόμος της πάλης, του αγώνα, της σύγκρουσης, του ανυποχώρητου αγώνα με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ενώσεις τους, όπως η ΕΕ και τα συμφέροντά τους, για να μη ζήσουμε σαν δούλοι του 21ου αιώνα!

Στόχος σήμερα πρέπει να είναι όχι μόνο η αποτροπή των νέων μέτρων, αλλά και η διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής και όρων δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Επιτέλους, στον 21ο αιώνα ζούμε!

Πρωτοστατούμε, ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης και αγώνα παντού! Στην κατεύθυνση αυτή, βάζουμε στόχο και καλούμε τα συνδικάτα να σχεδιάσουν τη δράση τους για να μεγαλώσει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται ευθεία βολή στη συνδικαλιστική δράση και τη λειτουργία των σωματείων. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων με νέους εργάτες, με εργάτες που βρίσκονται μπροστά σε αγώνες, κινητοποιήσεις, να γίνει αποφασιστικό βήμα στον προσανατολισμό της οργάνωσης της μεγάλης πλειοψηφίας της ανοργάνωτης εργατικής τάξης, ιδιαίτερα της νέας βάρδιας που βιώνει μια εργασιακή ζούγκλα.

Το κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων

Για όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα, σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Στηρίζει την απόφαση και την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργησης των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ, για να μην εργάζεται κανείς χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Σήμερα, φανερώνεται πιο καθαρά πως κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Είναι ανάγκη να ατσαλωθεί η ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, κυρίως να δυναμώσει η οργάνωσή της στους εργασιακούς χώρους, σε κάθε κλάδο. Με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς, με βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα, να συγκεντρώσουμε και να προετοιμάσουμε δυνάμεις που θα μπουν μπροστά στο απαιτητικό αυτό μέτωπο αγώνα. Με σταθερή ενημέρωση για τις εξελίξεις, με συζήτηση, για τη συσπείρωση και κινητοποίηση περισσότερων εργαζομένων. Με καλή προετοιμασία για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το σχεδιασμό και τις μορφές αγώνα που κάθε στιγμή πρέπει να επιλέγονται.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και τόπο δουλειάς υπάρχουν δυνατότητες, δυνάμεις πρωτοπόρες και τίμιες που ξεχωρίζουν, που δεν γίνονται έρμαια των φωνών της μιζέριας, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, δυνάμεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στους αγώνες και τις διεκδικήσεις.

Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους μισθούς πείνας, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα 400 ευρώ! Οι ανάγκες της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι εφοπλιστές και οι άνθρωποί τους προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, για να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Απ' την εξέλιξη των μέτρων και της επίθεσης αποδεικνύεται πως καμία υποχώρηση δεν βοήθησε. Κάθε βήμα πίσω έκανε πιο επιθετική την εργοδοσία.

Αντιπαραθέτουμε το δικό μας σχεδιασμό

Το ΠΑΜΕ, με βάση αυτή την προτεραιότητα, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μάχη, αυτήν ακριβώς την προοπτική έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε, να οργανώσουμε με τη στάση και τη δράση μας, τη συμμετοχή μας.

Απέναντι δηλαδή στο δικό τους σχεδιασμό, που έχει ως στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, των μεροκάματων, των κοινωνικών παροχών, να αντιπαραθέσουμε το δικό μας σχεδιασμό, τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Την ίδια στιγμή που οι προσπάθειές τους εστιάζουν στην παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, χτυπώντας τον κατώτερο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βάλουν πλώρη για υπογραφή ΣΣΕ, για αυξήσεις, για αναπλήρωση των απωλειών, να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης!

Μαζί με τη νέα επίθεση που προδιαγράφεται στο εισόδημα και στις εργασιακές σχέσεις, έχει μπει στο στόχαστρο το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία!

Στόχο έχουν να απαγορεύσουν τη συνδικαλιστική δράση σε ολόκληρους κλάδους και περιοχές, να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Να δώσουν πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται άγρια, ανενόχλητο από οργανώσεις και διεκδικήσεις. Ξορκίζουν το φόβο τους. Και ο Λάσκαρης με νόμο ήθελε να καταργήσει την ταξική πάλη. Ο Κατρούγκαλος ζήλεψε τη δόξα του.

Κανένας εργαζόμενος να μην αποπροσανατολιστεί από το όψιμο ενδιαφέρον τους για να πατάξει τάχατες φαινόμενα διαφθοράς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει. Μαζί είναι χρόνια στα σαλόνια των κοινωνικών διαλόγων με αυτούς που καταγγέλλουν. Μαζί απαξιώνουν τα συνδικάτα, απομακρύνουν τη μάζα των εργαζομένων από αυτά. Νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Λογαριάζουν χωρίς το ΠΑΜΕ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και τους χιλιάδες αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται σε αυτό. Εδώ και τώρα πρέπει να μπει τέρμα στην ανοχή, στην κοροϊδία, να μην περιμένουμε σωτήρες ή τη δήθεν καλή διάθεση των επιχειρηματιών.

Σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτό το κάλεσμα θεωρούμε πως υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί το έδαφος μαζικής αντίστασης στα νέα μέτρα, συντονισμός πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα, θα γίνουν περισσότερα. Οι εργαζόμενοι που σηκώνουν ανάστημα, έχουν αστείρευτες δυνάμεις και εφεδρείες. Με τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ ανοίγουμε το μέτωπο των κινητοποιήσεων.

Τα άλλα μέτωπα πάλης

Το ζήτημα της ανεργίας δένεται στην ολότητά του με τη μάχη για το μεροκάματο, για τη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Σήμερα δεν αρκεί η περιγραφή της κατάστασης! Ολοι ζούμε πόσοι είναι περίπου οι άνεργοι, πόσοι προστατεύονται και επιδοτούνται, το ύψος των επιδομάτων ανεργίας. Η ανεργία φωλιάζει σε κάθε λαϊκό σπίτι.

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι νέες κυβερνητικές προτάσεις που μεταμορφώνουν το επίδομα της ανεργίας σε πριμ και ζεστό χρήμα προς τους εργοδότες, αποτελούν πρόκληση. Διαμορφώνονται συνεχώς νέες εργασιακές σχέσεις πάνω στο θεμέλιο της κινητικότητας, της κακοπληρωμένης εργασίας, των ελαστικών σχέσεων! Χωρίς να δημιουργούνται σταθερές θέσεις εργασίας, οι εργοδότες αποκτούν εργαζόμενο, που ύστερα από 12 μήνες θα δίνει τη θέση του σε άλλον.

Η θετική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα από το Δήμο Πάτρας και την πορεία προς την Αθήνα, ξεμπλόκαρε αγωνιστικές δυνάμεις, σωματεία, κινητοποίησε ανέργους και εργαζόμενους, ανέδειξε πλευρές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τις σύγχρονες ανάγκες και διεκδικήσεις των ανέργων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάμε πως πρέπει να δοθεί συνέχεια, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση, με ενιαίο μέτωπο εργαζομένων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, Λαϊκών Επιτροπών, να παρθούν το επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Επίσης, χρειάζεται σταθερό μέτωπο αγώνα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια σε νερό, ρεύμα κ.λπ., που διογκώνονται και είναι οξυμένα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έδωσε στοιχεία που δίνουν ανάγλυφα την κατάσταση. Είναι μέτωπο που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλο το λαό.

Αντίστοιχα με την Παιδεία. Ηδη χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, καθώς σπρώχνονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, εφόσον και αν έχουν τη δυνατότητα! Η πραγματικότητα, όμως, λέει πως χιλιάδες παιδιά μένουν έξω, δημιουργείται πρόβλημα στην ένταξή τους, στην κοινωνικοποίηση, χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζονται ως πελάτες.

Αντίστοιχα οξυμένη είναι η κατάσταση στα σχολεία. Οι λαϊκές οικογένειες μαζί με το βάρος της φοροκαταιγίδας, της απληρωσιάς και της ανασφάλειας έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος της μόρφωσης των παιδιών τους, μια και η Παιδεία μόνο στα λόγια είναι δωρεάν.

Διεκδικούμε: Μαζικούς - μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για υλικά, αναλώσιμα. Εκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Ενα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία. Τώρα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη, σταθερή θέση εργασίας σε Υγεία - Παιδεία. Αύξηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, για πλοία, αεροπλάνα και στρατό στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βρίσκουν λεφτά, για τις λαϊκές ανάγκες όχι.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενος, κανένας να μη μείνει μόνος του να αντιμετωπίσει τους πλειστηριασμούς, τα κομμένα ρεύματα και νερά. Ολοι με τα σωματεία, όλοι με το ΠΑΜΕ κι εμείς δίνουμε υπόσχεση ότι δε θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα παλέψουμε μαζί με οργάνωση και μαχητικότητα.

Οργάνωση, αγώνας με σύνθημα: `Η εμείς ή τα μονοπώλια!

Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που καθορίζει την οργάνωση της πάλης: `Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των λίγων. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει ήδη χρεοκοπήσει εξαιτίας της οξυμένης επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δικαίωμα στη δουλειά, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα δικαιώματα στην Υγεία και την Παιδεία.

Ο απεγκλωβισμός του εργατικού κινήματος απ' το δρόμο της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό όρο για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Λύση χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυριαρχία των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους, δεν μπορεί να υπάρχει.

Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων συμβιβαστικές προτάσεις, προτάσεις που τάζουν λύσεις εύκολες με το λαό στη γωνία, αμέτοχο και όχι πρωταγωνιστή, λύσεις χωρίς αγώνα, προτάσεις που υπόσχονται βελτίωση της ζωής μας με την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, που τάζουν ανακούφιση και δικαιώματα στο λαό τη στιγμή που μπουκώνουν με δισ. το κεφάλαιο.

Εχουμε τη δύναμη, συγκεντρώνουμε την εμπειρία, αντλούμε διδάγματα από τους πρόσφατους αγώνες μας. Οι φετινοί αγώνες ενίσχυσαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργαζομένων με τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες.

Αυτό το κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό και ρωμαλέο, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους. Αυτή τη συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός, τη συμμαχία που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Οπως επίσης έχει ανάγκη από ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα ανατροπής και όχι ένα κίνημα εκφυλισμένο, μακριά από τις ανάγκες και τους καημούς των εργαζομένων, απαξιωμένο, που θα σέρνεται κάθε φορά πίσω από κυβερνητικές εναλλαγές και τις θέσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κριθεί στους χώρους δουλειάς(2021-06-23 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα να περάσει στα χέρια των εργατών!(2019-02-14 00:00:00.0)
Με συσκέψεις βάζουν μπρος για την προετοιμασία της απεργίας στις 30 Μάη(2018-05-11 00:00:00.0)
«Μπες στο παιχνίδι για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει - Οργανώσου στο σωματείο σου»(2018-03-10 00:00:00.0)
Οι νοθείες και οι απάτες δεν θα περάσουν!(2018-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ