Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεν αποκλείει «πρόωρη» εφαρμογή του αυξημένου ΕΦΚ στα καύσιμα

Το ενδεχόμενο η ήδη ψηφισμένη από την κυβέρνηση αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα να εφαρμοστεί ακόμα νωρίτερα από την 1/1/2017 άφησε ανοιχτό ουσιαστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ανοίξει συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων, έστω και αν συμπλήρωσε μετά ότι τα έσοδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κινούνται μέχρι στιγμής εντός των στόχων.

Σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, επανέλαβε ότι στο πρόγραμμα ρύθμισης που έχει παραταθεί μέχρι τις 30/9 έχουν ενταχθεί οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εξυπηρετούνται σε ποσοστό 90%. Προέβλεψε ότι για πρώτη φορά φέτος, μετά από τη συνεχή άνοδο των χρεών προς τη ΔΕΗ κατά τα τελευταία χρόνια, θα υπάρξει μείωση των ανεξόφλητων οφειλών, αλλά προειδοποίησε ότι μετά την πάροδο της προθεσμίας ρύθμισης που έχει τεθεί θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των οφειλών. Αν και απέφυγε να αναφερθεί ανοιχτά σε διακοπές ρεύματος για όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι επίμονες «επισημάνσεις» από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν μικρές οφειλές αλλά δεν έχουν πάει να τις ρυθμίσουν, δείχνουν και την κατεύθυνση...

Αναφορικά με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, είπε πως κάτι τέτοιο «δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης» και επέμεινε στην πρότασή του το ποσοστό αυτό που σήμερα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ να περάσει στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπεραμύνθηκε, άλλωστε, των άλλων μέτρων απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη προωθεί η κυβέρνηση.

Τοποθετήθηκε και για το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η εμπλοκή που έχει προκαλέσει στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την πώληση του 17% σε άλλη εταιρεία, ώστε το τελικό ποσοστό που θα αποκτήσει η αζέρικη «Socar» να μην ξεπερνά το 49%. Χαρακτήρισε επιπλέον το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Socar» χαμηλό, αφού η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ ξεπερνά τα 2 δισ. Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της αζέρικης κρατικής εταιρείας δήλωσε πως θα γίνει διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του τιμήματος, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε, η οποία περιορίζει το ύψος των τελών δικτύου και κατά συνέπεια τα έσοδα της εταιρείας.

Τέλος, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση αυθαιρέτων σημείωσε ότι δεν εντάσσει αυθαίρετα μετά το 2011, καλώντας όσους έχουν τέτοια να τα κατεδαφίσουν οι ίδιοι, αφού δεν θα τους συμφέρει να τα διατηρήσουν...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org