Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή επιτάχυνση για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»

Η «κανονικότητα» στην αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης

Στο «τρέξιμο» της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και το «ντύσιμό» της με τα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» εστιάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Eurokinissi

Στο «τρέξιμο» της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και το «ντύσιμό» της με τα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» εστιάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Να «τρέξουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η πρώτη «αξιολόγηση» παραδίδοντας τη σκυτάλη στη δεύτερη, που θα έχει στο επίκεντρο τη νέα επίθεση στα Εργασιακά, συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στους υπουργούς κατά τη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη, χτες. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί σφόδρα την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την ελπίδα να λειτουργήσει, όπως λένε στην κυβέρνηση, σαν «ένεση ρευστότητας» προς την εγχώρια αγορά, στην πραγματικότητα το εγχώριο κεφάλαιο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το κλείσιμο των «αξιολογήσεων» συνδέεται και με τους ευρύτερους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου ανέδειξε και χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Κόκκινο»), λέγοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» εντός του 2016 «είναι το "κλειδί", που θα μας βοηθήσει να έρθει στην ατζέντα η συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και πιο χαμηλών και ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ολοκλήρωση του προγράμματος μετά το 2018».

Τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απασχόλησαν ακόμα η πρωθυπουργική παρέμβαση συνολικά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι άξονες γύρω απ' τους οποίους θα κινηθεί η παρουσίαση του αφηγήματος της «δίκαιης ανάπτυξης», με το οποίο επιχειρείται η χειραγώγηση του λαού μέσα από κάλπικες προσδοκίες.

Στο υπουργικό συμβούλιο εξετάστηκε και η ατζέντα για τη σύνοδο των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, εξέφρασε χτες στον ρ/σ «Real» τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει σύμπνοια για την ανατροπή της πιεστικής λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια» και πως «στόχος και ελπίδα μας είναι ένα κοινό μέτωπο, μια ταύτιση απόψεων μεταξύ των χωρών του Νότου, που θα είναι ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες και στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας».

Αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ) ότι «είναι επιτακτική η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση ενός μετώπου ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών δυνάμεων, αλλά και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων οι οποίες αποδεσμεύονται από το νεοφιλελευθερισμό».

Μπροστά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16/9, ο πρόεδρός του, Ντ. Τουσκ, επικοινώνησε χτες με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο κύκλου επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο, συστήνοντας να ακολουθήσει η ΕΕ «πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης», ενισχύοντας το «πακέτο Γιούνκερ» και δείχνοντας «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ζήτησε ακόμα την προώθηση «μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών», όπως και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ «στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών».

Στο μεταξύ, κι ενώ η κυβέρνηση ανοίγει βηματισμό στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, προετοιμάζοντας και όσα θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», ο «καβγάς» με τη ΝΔ υποδαυλίζεται με προφανή σκοπιμότητα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χρέωσε χτες στη ΝΔ «πολιτικό αδιέξοδο» και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για «ασύστολη κινδυνολογία».

«Δυστυχώς γι' αυτόν, η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά και οι πολίτες αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά», ανέφερε μεταξύ των άλλων, προσπερνώντας ότι η «κανονικότητα» της διαπραγμάτευσης ισούται με κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο δε Π. Ρήγας αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια και οδηγούνται στην ανεργία. Το θέμα άλλωστε απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τη διαχείρισή του. Ο γραμματέας της ΚΕ, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί ήδη για τους εργαζόμενους στον κλάδο, η οποία βέβαια επιδεινώνεται συνεχώς και με τη σημερινή κυβέρνηση.

Επίσημη πρώτη της «Προοδευτικής Συμμαχίας»

Την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου συνεννόησης των ευρωενωσιακών πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο χώρο της «αριστεράς», όπου αυτοτοποθετούνται, ανέδειξε η χτεσινή πρώτη επίσημη εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», κίνηση στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από τις ευρωομάδες των σοσιαλδημοκρατών, της GUE και των «Πρασίνων». Πρόκειται για σχήμα που «αναδύθηκε» στο πλαίσιο διεργασιών που συντελούνται με «σημαία» αξιώσεις του κεφαλαίου και έχουν την αντανάκλασή τους φυσικά και στο πολιτικό του προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την εκδήλωσή τους για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδά, χαρακτήρισαν αναγκαίο να συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωβουλής μια ευρεία συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων», ικανή να καθορίζει τις εξελίξεις. Σημείωσαν επίσης ότι περίπου 100 ευρωβουλευτές δείχνουν να συμμερίζονται αυτήν την άποψη, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου(13/3/2019)
Συμφωνία επί της αντιλαϊκής πολιτικής με φόντο τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς(23/10/2016)
«Φρεσκάρει» τη σοσιαλδημοκρατία για τις ανάγκες του κεφαλαίου(2/10/2016)
Καλλιεργεί στο λαό κλίμα ανοχής και χαμηλών απαιτήσεων(9/7/2016)
Διεργασίες για να μείνουν οι λαοί παγιδευμένοι(17/10/2015)
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης(9/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org