Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Εδώ που σωπαίναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι... »

Ισως να μην υπάρχει άλλος τόπος τόσο μικρός που να έχει χωρέσει τόση Ιστορία. Στα ελάχιστα στρέμματά της η Μακρόνησος «φιλοξένησε» χιλιάδες ψυχές που έζησαν ανείπωτα βασανιστήρια. Σε αυτόν τον ξερό και άγονο βράχο, η αστική εξουσία έδειξε το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο στους ΕΑΜίτες αγωνιστές, σε μαχητές του ΕΛΑΣ, σε ανυπότακτα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές. Εδώ «ξεδίπλωσε» όλη της την εφευρετικότητα σε μεθόδους βασανιστηρίων για να κάμψει το ηθικό των κομμουνιστών, για να αποσπάσει την περιβόητη «δήλωση μετανοίας».

Αυτές τις αμέτρητες θυσίες, όπως και όλη την ηρωική Ιστορία του Κόμματος τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου στη χτεσινή εκδήλωση - επίσκεψη, που διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ξεκινώντας από όλες τις γωνιές της Αττικής, έφτασαν στο ιστορικό Μακρονήσι. Ανάμεσά τους επιζώντες αγωνιστές, εκπρόσωποι της θρυλικής δρακογενιάς της δεκαετίας του '40 και των μεταπολεμικών χρόνων.

Φτάνοντας το πλοίο στη Μακρόνησο, μέλη και φίλοι του Κόμματος φωνάζουν δυνατά: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», για να τους απαντήσουν όσοι ήταν ήδη στο νησί: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λύγισανε οι κομμουνιστές»...

Οι συγκεντρωμένοι μόλις φτάνουν στο νησί παίρνουν από μέλη της ΚΝΕ μία τετρασέλιδη έκδοση, που περιλαμβάνει το χάρτη με τα στρατόπεδα της Μακρονήσου, ενώ στο εξώφυλλο φέρει το έργο του Μακρονησιώτη Γ. Φαρσακίδη «Μακελειό στη χαράδρα».

Πρώτος σταθμός το μνημείο του Μακρονησιώτη. Εκεί κατέθεσαν στεφάνια, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής, εκ μέρους της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης και η γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, Γεωργία Μαχαίρα.

Μνήμες από τη «σφαγή της Μακρονήσου»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ, από τον Λάζαρο Κυρίτση, ο οποίος ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και έζησε τη δολοφονική επίθεση, γνωστή και ως «σφαγή της Μακρονήσου», που έγινε το διήμερο 29 Φλεβάρη - 1 Μάρτη 1948, στο Α' Τάγμα. Τότε που οι δήμιοι, με επικεφαλής τον Μπαϊρακτάρη, έβαλαν ενάντια στους εξόριστους από στεριά και θάλασσα, περικυκλώνοντάς τους. Η επίθεσή τους ξεκίνησε μετά την άρνηση από τους εξόριστους να υπακούσουν στο κάλεσμα να αφήσουν τους κομμουνιστές και να υπογράψουν δήλωση.

«Δεν μετακινήθηκε ούτε ένας», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρονησιώτης αγωνιστής. Αφού έληξε το πεντάλεπτο τελεσίγραφο, οι δήμιοι πέρασαν στην επίθεση, πυροβολώντας ακόμα και όσους έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Σύμφωνα με μία μαρτυρία που μετέφερε ο Λ. Κυρίτσης, εκατοντάδες πτώματα δολοφονημένων εξόριστων ρίχτηκαν στη θάλασσα, στα ανοιχτά του Αιγαίου.

Οπως τόνισε, όμως, ό,τι και αν κάνανε στη Μακρόνησο, δεν μπόρεσαν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των κρατούμενων, οι οποίοι στάθηκαν αλύγιστοι στα βασανιστήρια, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής που πηγάζει από την κομμουνιστική ιδεολογία και την αγωνιστική στάση ζωής.

Οι θυσίες τους δεν πήγανε χαμένες

«Η Μακρόνησος ανέδειξε το μεγαλείο της αξιοπρέπειας και της ηθικής υπεροχής των κομμουνιστών», τόνισε ο Μανώλης Ραπανάκης, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, πριν από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

Αναφερόμενος στην ακραία σωματική και ψυχολογική βία που χρησιμοποίησε το αστικό κράτος για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και τους πρωτοπόρους αγωνιστές, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα σωματικά βασανιστήρια ξεπερνούν κάθε φαντασία. Από το λιμάνι, με το που πάταγαν το πόδι τους οι εξόριστοι, τους περίμενε ξυλοδαρμός με γκλομπς για να ξεχωρίσουν αυτούς που θα υπογράψουν. Μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα ακολουθούσε μια βάναυση καθημερινότητα με ξυλοδαρμούς, φάλαγγα, ψυχρολουσίες, κάψιμο με τσιγάρα και σίδερα, ρίξιμο στη θάλασσα από ψηλά βράχια, το "σακί με τη γάτα". Ξεχώριζαν η "Γλαροφωλιά", μια σκηνή σε ένα βράχο που απομόνωσαν και βασάνιζαν καθημερινά, πάνω από 12 ώρες, τους γνωστούς κομμουνιστές και ηγέτες του λαϊκού κινήματος, και το "Ελ Ντάμπα", το ηλιακό πειθαρχείο, ένας χώρος από τσιμέντο που ο εξόριστος εκτίθονταν όλη μέρα στον ήλιο, χωρίς νερό (...) Μιλάμε για ένα κανονικό κολαστήριο, που αρκετοί τρελάθηκαν».

«Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες», υπογράμμισε το στέλεχος της ΚΝΕ, «είμαστε εδώ η σπορά τους και ευελπιστούμε να σταθούμε αντάξιοί τους στον όμορφο και δύσκολο αγώνα για την υπόθεση του Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ