Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διαδήλωσαν ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τις νέες μειώσεις στις επικουρικές

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ διαμήνυσαν χτες την απόφαση των χιλιάδων μελών τους να παλέψουν ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις. «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», φώναξαν οι συνταξιούχοι και δήλωσαν σε όλους τους τόνους πως δεν νομιμοποιούν καμιά από τις περικοπές που έχουν υποστεί.

Οι πιο πρόσφατες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις επιβλήθηκαν σε δύο «κύματα» (Αύγουστος και Σεπτέμβρης) και επέφεραν μειώσεις σε περίπου 240.000 συνταξιούχους. Ωστόσο, δεν είναι οι πρώτες ούτε οι τελευταίες, αφού όπως έλεγαν χτες πολλοί συνταξιούχοι, «μας έχουν πιει το μεδούλι».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, πολλοί ήταν αυτοί που κρατούσαν στο χέρι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ταμείου τους και απαριθμούσαν τις απανωτές περικοπές. Οπως ο κύριος Κώστας, που είδε τις προηγούμενες μέρες τη σύνταξη που του χορηγεί το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑ) να μειώνεται κατά 100 ευρώ, δηλαδή πάνω από 40%, όσον αφορά το καταβαλλόμενο ποσό. Οσο για την ονομαστική μείωση, σε σχέση με το αρχικό ποσό της επικουρικής σύνταξης, η μείωση είναι πάνω από 70%.

Συγκεκριμένα, μετά από χρόνια δουλειάς στη διανομή του Τύπου, η επικουρική σύνταξη του εν λόγω συνταξιούχου υπολογίστηκε στα 605 ευρώ. Από αυτά, μέσα από τις μειώσεις των τελευταίων ετών, έμεινε σχεδόν το 1/3! Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο, από το Ταμείο του καταβλήθηκε το ποσό των 244 ευρώ. Η «αναπροσαρμοσμένη» σύνταξη που του υπολογίστηκε στις αρχές Σεπτέμβρη, ανέρχεται σε μόλις 171,64 ευρώ και από αυτό το ποσό, μετά από κρατήσεις και εισφορές, πήρε στο χέρι 144,32 ευρώ.

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μάλιστα, από τις ψαλιδισμένες επικουρικές τους επόμενους μήνες (Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη) θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις, καθώς οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιούνη 2016.

«Εφαρμόζουμε το νόμο»...

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετέφερε στον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο και στον αναπληρωτή υπουργό, Τ. Πετρόπουλο, το αίτημα των συνταξιούχων να δοθούν πίσω όλα όσα έχουν περικοπεί από τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

«Δε χρωστάμε σε κανέναν. Είναι πληρωμένες με το αίμα μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρης, ενημερώνοντας μετά τη συνάντηση τους συγκεντρωμένους. Οπως είπε, η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν ότι «εφάρμοσαν το νόμο», δηλαδή τον αντιασφαλιστικό νόμο που φέρει την υπογραφή τους και το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έχουν φροντίσει να φτιάξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», αντέταξαν οι συνταξιούχοι.

«Αλλη ελπίδα δεν υπάρχει εκτός από τον αγώνα για να διεκδικήσουμε το μόχθο μας», είπε ο Δ. Κουμπούρης και υπενθύμισε ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε συνέχιση του αγώνα κάλεσαν επίσης ο Τ. Γεωργιάδης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, παίρνοντας το λόγο στην κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ