Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο

Με κύρια θέματα την «κατάσταση στην Ουκρανία», τη μετανάστευση, την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης», ζητήματα δηλαδή άμεσα συνδεδεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Μπρατισλάβα, άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»), η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, στο Πότσνταμ της Γερμανίας έκτακτη υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ, με παρόμοια θεματολογία.

Την ελληνική κυβέρνηση και στις δύο συναντήσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν, επίσης, συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, με θέμα τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και προφανώς την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της σταθερής προσπάθειας να στηριχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση και με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), με αντικείμενο «τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων».

Με μοιρασμένους ρόλους για την προώθηση εξίσου επικίνδυνων σχεδιασμών

Για την ανάγκη πραγματικού διαλόγου, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού, που θα δώσουν πνοή εκ νέου στην αναγκαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στον ΟΑΣΕ, μίλησε ο Ν. Κοτζιάς, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού, στο Πότσνταμ. Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο διαχωρισμό του Οργανισμού απ' τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως π.χ. το ΝΑΤΟ, προκειμένου με μοιρασμένους ρόλους κι από διακριτές θέσεις να προωθούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ο Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, προσπάθησε να σκιαγραφήσει τις διαφορές, παραδεχόμενος ότι το ΝΑΤΟ δουλεύει με τα όπλα, ο ΟΑΣΕ με την επιδίωξη συμβιβασμών και η ΕΕ «με τον κανόνα του δικαίου», όπως αυτός υπαγορεύεται απ' τις ανάγκες των επιχειρηματικών της ομίλων.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως δουλειά του ΟΑΣΕ είναι να δει «εάν και πώς μπορεί να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική ασφάλειας, με τη Ρωσία κομμάτι αυτής της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι «ακόμα και στις πιο σκληρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου και στη διαμάχη Σοβιετικής Ενωσης - Δύσης, πήγαμε στο Ελσίνκι και φτιάξαμε μία δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας, της οποίας προϊόν είναι ο ΟΑΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ