Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Παραδίδονται και «σεμινάρια εκδημοκρατικοποίησης»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Δεκάδες σπίτια και εκκλησίες στο νησί Χαρούκου παραδόθηκαν την περασμένη Κυριακή στις φλόγες. Εως χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως οι νεκροί από τις θρησκευτικές ταραχές του τελευταίου 48ωρου στα νησιά Μολούκα έφθαναν τουλάχιστον τους 28. Βίαιες ταραχές αναφέρθηκαν χτες το πρωί στο Σουμπάουα, ένα νησάκι ανατολικά του νησιού Λομπόκ, το οποίο έζησε μέσα στην περασμένη βδομάδα αιματηρές ταραχές. Οσο για το άλλο μέτωπο, εκείνο των συγκρούσεων ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας Ατσέι και τα κυβερνητικά στρατεύματα; Εκεί οι ειδήσεις έκαναν λόγο για το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων μέσα στο τελευταίο διήμερο... Η Ινδονησία στις φλόγες; Οσο γι' αυτό, ο λόγος είναι μάλλον περιττός... ενώ, για την ώρα, ο «γρίφος» της Τζακάρτας παραμένει άλυτος, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ουαχίντ να προστρέχουν στη βοήθεια της Ουάσιγκτον για το χειρισμό μιας «κρίσης» που θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και το διαμελισμό της χώρας...

Τι εννοούμε; Το χτεσινό ρεπορτάζ του Μπεν Μπάρμπερ (δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ») ήταν μάλλον εύγλωττο, εάν όχι αποκαλυπτικό: «Ετοιμες οι ΗΠΑ να φιλοξενήσουν σεμινάριο περί εκδημοκρατικοποίησης»...

Ποιος ο αποδέκτης του «σεμιναρίου»; Φυσικά όχι ο ίδιος ο πρόεδρος Ουαχίντ, αλλά πέντε αξιωματούχοι και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι παρακολουθούν από χτες στην Ουάσιγκτον ένα «σεμινάριο» που δεν είναι παρά η «προσφορά προτάσεων» από «εμπειρογνώμονες» άλλων χωρών που έζησαν στρατιωτικά πραξικοπήματα και στυγνά καθεστώτα. Ετσι, σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρμπερ της Ουάσιγκτον Ποστ αξιωματούχοι από τη Νότια Αφρική, το Ελ Σαλβαδόρ, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Κορέα συναντήθηκαν χτες με Ινδονήσιους αξιωματούχους στο «Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ» (U.S. I. P.). Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν η γενική εισαγγελέας, Τζάνετ Ρένο και ο διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόρτον Χαλπερίν. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, σκοπός του «σεμιναρίου» ήταν οι αξιωματούχοι πέντε χωρών που έζησαν στο παρελθόν στρατιωτικές δικτατορίες να δείξουν στους Ινδονήσιους τρόπους για αντιμετώπιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το στυγνό καθεστώς της δικτατορίας Σουχάρτο.

Ο βασικός στόχος, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι να προσφερθούν στους Ινδονήσιους αξιωματούχους τρόποι με τους οποίους άλλες κυβερνήσεις κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς το μεταβατικό στάδιο από τη δικτατορία στη δημοκρατία, δίχως να προκληθούν «αντίποινα» από το στρατό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται η «Ουάσιγκτον Ποστ», στο «σεμινάριο» ο αξιωματούχος από τη Ν. Αφρική θα αναλύσει την περίπτωση της συγκρότησης της Επιτροπής Αλήθειας και Επανασυμφιλίωσης που συγκροτήθηκε στη χώρα μετά την περίοδο τερματισμού του Απαρτχάιντ, ο αξιωματούχος από το Ελ Σαλβαδόρ θα αναλύσει την περίπτωση της χώρας του με τη χορήγηση ευρείας αμνηστίας σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου κλπ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε μάλιστα ότι «εάν δε βρεθούν κατάλληλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της βίας στην Ινδονησία, τότε η κυβέρνηση της Τζακάρτας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του διαμελισμού από εθνικιστική και θρησκευτική βία». «Η δικαιοσύνη και η επανασυμφιλίωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενότητα και δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ινδονησίας» είπε ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος.

Εντούτοις, ο Πάτρικ Κλόουσον, του «Ιδρύματος Ειρήνης των ΗΠΑ» ήταν λιγότερος "φειδωλός" στις δηλώσεις του. Οπως είπε, η ιδέα αυτού του σεμιναρίου προκάλεσε αναμενόμενες αντιδράσεις στους Ινδονήσιους. «Γι' αυτό και αν και διάφοροι υπουργοί επέκριναν φανερά την ιδέα του "σεμιναρίου" ουσιαστικά ήθελαν να έρθουν, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν το "αντίτιμο" να θεαθούν ως άτομα που παίρνουν τις συμβουλές των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί έπαιξαν χοντρά σ' αυτό το παιχνίδι. Οι ΗΠΑ φαντάζουν σήμερα στον κόσμο σαν γορίλας 800 κιλών που φαίνεται στους άλλους πως επιχειρεί να υπαγορεύει διάφορα... Είναι καλύτερο, λοιπόν, τις συμβουλές να τις δίνουν οι Νοτιοαφρικανοί και κάποιοι άλλοι»!

Μετά από αυτή την «ενδιαφέρουσα» δήλωση του Πάτρικ Κλόουσον, αξίζει να αναφέρουμε τις συμμετοχές των Ινδονήσιων που πήραν μέρος στο «σεμινάριο»: Ο γενικός εισαγγελέας, Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουσρσίλ Ιζχα, ο υπουργός Κράτους και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χασμπολάχ Μ. Σαάντ. Ο μόνος Ινδονήσιος στρατιωτικός αξιωματούχος ήταν ο αντιστράτηγος Τζόνι Λουμιτάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ