Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χτες, έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την οποία ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις (όπως έχει συμφωνηθεί για τη φάση εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε).

Πάντως, σε προχτεσινές του δηλώσεις ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να πάρει «συγκεκριμένα μέτρα» (για τη λύση του Κυπριακού) «λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το όφελος του λαού της Κύπρου αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που η διευθέτηση θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία».

Φυσικά, μέρος της «περιφερειακής σταθερότητας» και «συνεργασίας» οι αστοί θεωρούν κυρίως μια σειρά επιχειρηματικών σχεδιασμών που προχωρούν, π.χ. στην Ενέργεια. Χτες, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν στη Λευκωσία την πρώτη από τις συμφωνίες που αφορούν τη μεταφορά κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο (και πιθανόν μέσω Αιγύπτου προς άλλες αγορές), που μεταξύ άλλων συνδέεται με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Στο μεταξύ, χτες, βρέθηκε στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συμμετείχε στα εγκαίνια ενός έργου για την ψηφιακή συνεργασία Τουρκίας - ψευδοκράτους. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά, όπως και κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν», αλλά και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των «γραφείων εκπροσώπησης» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό. Αργότερα αναμενόταν να γίνει συνάντησή του και με τον Μ. Ακιντζί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ακιντζί είχε συνάντηση με κόμματα του ψευδοκράτους, στην οποία υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «καλές προθέσεις» (για λύση στο Κυπριακό) και ότι «γίνεται προσπάθεια για να προκληθεί σύγχυση στο λαό», απαντώντας έτσι και σε τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της «κυβέρνησης», που ουσιαστικά του αποδίδουν τάσεις μεγάλου συμβιβασμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ