Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυξημένα κονδύλια για στρατό και «διεθνή αρωγή»

ΤΟΚΙΟ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία το ιαπωνικό κεφάλαιο διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτυπώνουν τα σχέδια για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας ζήτησε κονδύλια αυξημένα κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αντιστοιχεί στο ποσό - ρεκόρ των 51 δισ. δολαρίων (5,17 τρισ. γεν) με στόχο τη μεγαλύτερη «αμυντική ικανότητα». Τα σχέδια αφορούν την προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, ενώ ειδικά τα κονδύλια που αφορούν ενίσχυση περιπολιών σε απομακρυσμένα νησιά (π.χ. Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όπου μαίνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα) είναι αυξημένα κατά 19%. Οι «αμυντικές» δαπάνες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια.

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών ζητά αύξηση κατά 8% των κονδυλίων που αφορούν π.χ. επιχειρήσεις «διεθνούς αρωγής» και «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, εξέλιξη που συνδέεται και με την άρση των εμποδίων που υπήρχαν για τη «δράση» των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

Οι ιαπωνικές κινήσεις συνδέονται με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ άλλων και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου - σημειωτέον - το Τόκιο έχει ενισχύσει την παρουσία του (π.χ. με συνεταιρικές περιπολίες). Για την περιοχή αυτή έκανε χτες παρέμβαση και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, καλώντας - με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα - «σε αυτοσυγκράτηση ως προς δραστηριότητες που θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να κλιμακώσουν τις διαμάχες επηρεάζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ