Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παραίτηση Μακρόν στο φόντο ευρύτερων διεργασιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μέρος ευρύτερων διεργασιών και πιθανών ανακατατάξεων στον αστικό πολιτικό χάρτη αποτελεί η παραίτηση που υπέβαλε ο Μανουέλ Μακρόν, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Μιλώντας για απόφαση που «είχε ωριμάσει από καιρό», ο Μακρόν είπε ότι «θα αναλάβω τις ευθύνες μου» ώστε «να είμαι ελεύθερος» και εξήγησε ότι θα αφοσιωθεί στην πολιτική κίνηση «Μπροστά!» («En marche»! - «Αν Μαρς»), της οποίας άλλωστε τη δημιουργία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλη.

Ο Μακρόν δε διευκρίνισε αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, αλλά είπε ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για «να μεταμορφώσει τη χώρα από την επόμενη χρονιά».

Θυμίζουμε ότι ο Μακρόν ήταν υπέρμαχος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, το νέο «χτύπημα» της κυριακάτικης αργίας (βλ. και «νόμο Μακρόν»).

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώνονται τέτοιες εξελίξεις αποτύπωσε χτεσινό κεντρικό άρθρο της «Λε Μοντ», χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση Μακρόν «σύμπτωμα του μαρασμού του αρχηγού του κράτους, της κυβερνώσας αριστεράς, της ίδιας της χώρας» και εκφράζοντας απογοήτευση (;) για την «αχρηστία των πολιτικών κομμάτων, αρχής γενομένης από το PS... που στάθηκε ανίκανο να γίνει φορέας νέων ιδεών και να κινητοποιήσει συλλογική ενέργεια».

Αλλωστε, η παραίτηση Μακρόν συνδέεται και με ευρύτερες «ζυμώσεις» όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σ' όλη την Ευρώπη, σχετικά με το μείγμα της πολιτικής που θα δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και στο φόντο των ανταγωνισμών για το ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν ή θα ζημιωθούν περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ