Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 2ης Οκτώβρη σχετικά με την τελική συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, που διαρκεί εδώ και 52 χρόνια, ως απάντηση στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, την οποία υπέγραψε με την αντάρτικη οργάνωση Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Θα διατυπωθεί συγκεκριμένα: «Στηρίζετε την τελική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την οικοδόμηση μιας ειρήνης σταθερής και διαρκείας;». Θυμίζουμε ότι στις 13 - 19 Σεπτέμβρη θα γίνει η 10η Πανεθνική Συνδιάσκεψη των FARC, η οποία θα συζητήσει αναλυτικά τα 6 σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από 4 περίπου χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα.

ΑΒΑΝΑ.-- Από σήμερα ξαναρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα από το Μαϊάμι, στην Κούβα (εμπορικές και επιβατικές), μετά από διακοπή 55 χρόνων λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού, ο οποίος δεν έχει αρθεί πλήρως. Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2014.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η κυβέρνηση της Ουγκάντας ανακοίνωσε ότι έδωσε 8 άδειες παραγωγής πετρελαίου σε δύο ξένες εταιρείες. Οι 5 άδειες δίνονται στη βρετανική «Tullow Oil» και οι υπόλοιπες 3 στη γαλλική «Total». Οι πολυεθνικές αυτές, που διαπραγματεύονταν εδώ και χρόνια, πέτυχαν συμβάσεις 25 χρόνων, που μπορούν να ανανεωθούν, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι όροι εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Ηδη στην Ουγκάντα δραστηριοποιείται η κινεζική ενεργειακή εταιρεία «China National Offshore Oil Corporation», που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής της Αλμπερτίν στα σύνορα με το Κονγκό.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση αυτοκτονίας χτες στο ξενοδοχείο SYL στη Μογκαντίσου, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση για την «ασφάλεια», σύμφωνα με το BBC. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και ορισμένα ΜΜΕ εμφάνιζαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανάμεσα στους νεκρούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Σεμπάμπ».

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε επιπλέον 26 περιστατικά μόλυνσης από τον ιό Ζίκα την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 82. Οι πέντε εξ αυτών εντοπίστηκαν σε περιοχές εκτός της Αλτζουνίεντ, όπου είχαν εντοπιστεί όλα τα προηγούμενα περιστατικά. Ο ιός Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2015 στη Βραζιλία και έχει διασπαρεί στην Αμερική. Αποτελεί κίνδυνο για γυναίκες που κυοφορούν, καθώς θα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που θα γεννήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ