Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά

Συνεχίζεται η αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου. Το προηγούμενο 24ωρο περίπου 400 άνθρωποι έφτασαν σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Κω και Χίο. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 12.000 πρόσφυγες. Χτες, Τρίτη, από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 90 πρόσφυγες. Παράλληλα, 68 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου στο νότιο άκρο της Ρόδου. Τη Δευτέρα, στη Λέσβο έφτασαν με τρεις βάρκες συνολικά 175 άτομα, στην Κω 128 και στη Χίο 89. Στο hot spot της Λέσβου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες. Στα κέντρα της Μόριας και του Καρά Τεπέ παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες.

Οι αυξημένες ροές προσφύγων στη Λέσβο προκάλεσαν χτες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο hot spot της Μόριας, με αποτέλεσμα οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής. Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας 22 Αυγούστου, μέχρι και χτες το πρωί, στη Λέσβο είχαν καταγραφεί 358 πρόσφυγες και μετανάστες. Την αντίστοιχη περίοδο, στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά. Σε 58.483 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 17.017 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.401 και στη νότια Ελλάδα 245. Οι πρόσφυγες στις οργανωμένες δομές της Αττικής ανέρχονται σε 8.872, ενώ στο Ελληνικό σε 2.644.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο νέα περιστατικά ηπατίτιδας Α', προερχόμενα από τον καταυλισμό προσφύγων της Νέας Καβάλας - ένα παιδί 6 ετών και ένα αγόρι 16 ετών - νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ